Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete vlastnit opravdu vzácný závoďák? Do aukce míří krásné Ferrari Daytona

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Žlutý sporťák se vzpínajícím se koněm ve znaku může ihned vyrazit na závodní dráhu. Zájemce však bude muset nabídnout nemalý obnos peněz.

Předmětem aukce společnosti Hexagon Classics ve Velké Británii bude vzácné Ferrari 365 GTB/4 Daytona ve žluté závodní uniformě. Nechybí závodní číslo 91 ani dobové nálepky společností Shell, Dunlop či Heuer.

Jen hrstka těchto modelů byla postavena továrnou Ferrari v italské Modeně za asistence samotných zákazníků. Tento konkrétní kousek vznikl v roce 1973 a má hliníkovou kapotu i víko zavazadlového prostoru. Bočnice jsou rozšířeny tak, aby bylo možné nasadit širší závodní pneumatiky.

Pod kapotou je ukryt 4,4litrový Colombo V12, jenž je v tomto případě naladěný na výkon 335 kW. Na počátku milénia bylo šasi s číselným označením 16935 upraveno pro účast ve skupině 4.

„Toto Ferrari 365 GTB/4 doprovází jedinečný příběh. Měl jsem tu čest se v minulosti setkat s mnoha modely Daytona a musím říct, že tento patří mezi jedny z nejlepších,“ uvedl Paul Michaels, předseda společnosti Hexagon Classics, která aukci pořádá.

Tvůrci dražby se do odhadů hodnoty vozu nepouští. Použité stroje se na inzertních serverech objevují za částku kolem 19,5 milionu korun, tato Daytona v mimořádně zachovalém stavu by mohla atakovat hranici jednoho milionu dolarů, tedy asi 23 milionů korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
4. 7. 2017 11:30
Nádhera
Nemůžu si pomoct, ale dnešní okruhové závoďáky jsou mnohdy spíše exhibicí technologických výstřelků než stroji, ve kterých se má ukázat, který závodník umí nejlépe řídit. Tohle auto je ještě z doby, kdy tomu nechyběla patřičná syrovost :yes: