Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet svolává sedan Cruze kvůli nebezpečí požáru

David Bureš
Diskuze (6)
Chevrolet Cruze byl v loňském roce nejprodávanějším osobním vozem koncernu GM na americkém trhu.

Chevrolet zahájil svolávací akci na Cruze modelových let 2011 a 2012. Akce se týká pouze automobilů vyrobených v ohijské továrně Lordstown. Většina zde vyrobených aut zůstala ve Spojených státech, zbývající byly vyvezeny do Kanady a Izraele.

V rámci bezplatné opravy bude upraven kryt motoru na podvozku auta. To zabrání tomu, aby kapaliny nezůstávaly uvnitř motorového prostoru, kde by díky horkým komponentům mohly začít hořet. Mezi těmito kapalinami je rozlitý a odkapávající olej, u vozů s manuální převodovkou a opotřebenou spojkou to navíc může být i hydraulická kapalina.

Oprava trvá asi půl hodiny, majitelé aut si mají domluvit schůzku s prodejcem v nejbližší době, aby kryty motorů byly opraveny co nejdříve. Majitelům automobilka navíc pošle dopis upozorňující je na svolávací akci.

Svolávací akce se týká všech Cruze vyrobených mezi zářím 2010 a květnem 2012 v továrně Lordstown, takových aut je 475.418. Většina z nich zůstala na domácím americkém trhu – 413.418 kusů, dalších 61.299 kusů bylo prodáno v Kanadě, 701 aut pak bylo vyvezeno do Izraele.

GM tvrdí, že mu nebyly hlášeny žádné nehody, zranění či úmrtí spojené s touto závadou. Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) však registruje 28 požárů Cruze.

NHTSA se případem začal zabývat v březnu, kdy mu u dvou Cruze modelového roku 2011 byly nahlášeny požáry v motorovém prostoru. Později úřad začal vyšetřovat i Cruze modelového roku 2012.

Vedle toho Chevrolet oznámil souběžnou svolávací akci. Ta se zaměří na potenciální problém se spáry. V případě srážky ve vysoké rychlosti by mohly tyto spáry vést k úniku paliva.

Kvůli tomu bude do servisů svoláno asi 61 tisíc exemplářů Cruze. Podle automobilky má však tímto problémem trpět pouze 249 aut.

Není to poprvé, co Chevrolet hromadně svolává Cruze do servisů. V květnu 2011 bylo u 154.000 aut prodaných ve Spojených státech a Kanadě kontrolováno, zda mají správně namontovanou hřídel řízení. V rámci jiné svolávací akce byla zase překontrolována převodovka auta.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - DaewooMaster
26. 6. 2012 08:25
Re: korejci
Cruze, kterého se to týká, se vyrábí v Lordstownu v Ohiu. Ale je možný, že tam k pásu nějaký asiat pronikl, takže za to určitě může právě on. ;-)
25. 6. 2012 15:52
Re: korejci
no ak ti to nejaky exot v servise preleje, tak sa ti to moze stat s hociakym autom...
Avatar - Flai
25. 6. 2012 14:47
Re: korejci
to je normální,že kape olej z převodovky a hydraulická kapalina u 1-2 letého auta >:D ?teoreticky tam nemá co začít hořet.
25. 6. 2012 12:59
Re: korejci
Já myslím, že kluci z východu budou v pohodě, ale je možné, že ti kluci ze západu nám lokálně krapet degenerujou. :-)
25. 6. 2012 10:13
Re: korejci
njn, voni ti kucí sikmooci budou spatni asi jen v nasich ocich, jinak dokazaji bochat ty jejich rejze asi precejen lepe nez nekteri dalsi, jenze predsudky jsou predsudky, to z nekterych lidi nevymizi nikdy