Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proslulá čínská kopie Range Roveru má po faceliftu. Od originálu se více odlišila

David Bureš
Diskuze (7)
Landwind X7 se nechvalně proslavil jako nebetyčná kopie luxusního britského SUV. Právě kvůli němu se Land Roveru rozhodl proti takovým plagiátům bojovat.

Čínským automobilům se v Evropě často smějeme, že tolik připomínají některé modely ze západu. Jednou z nejslavnějších takových kopií je nepochybně Landwind X7, který už při premiéře před třemi lety vzbudil pozornost – až na detaily vypadal jako úspěšný Range Rover Evoque. Letos vůz prošel faceliftem a jím překvapil, od svého vzoru se teď liší více.

To ale neznamená, že by už Evoque nepřipomínal. Stačí letmý pohled na jeho siluetu a máte jasno, tohle je přece luxusní britské SUV. Když se ale zaměříte na příď, zjistíte, že se modernizovaný Landwind X7 (červené auto v přiložené fotogalerii) od originálu přece jen více odlišil.

A přitom stačilo změnit tak málo, přední nárazník nebo masku chladiče. Jiná je také záď, která už Evoque rovněž tolik nepřipomíná. Nápadně podobný nápis Landwind na kapotě jako u Evoque je tu ale stále.

Fotografie interiéru modernizovaného Landwindu X7 výrobce zatím nezveřejnil, a tak se v galerii podívejte jen na vnitřek dosavadního provedení. Na rozdíl od exteriéru vnitřek tak podobný Evoquu není, snad jen horní část palubní desky připomíná britské SUV.

Inovace vzhledu ale není jedinou změnou modernizovaného Landwindu X7. Pod kapotou se nově objevila přeplňovaná zážehová patnáctistovka, která poskytuje výkon 120 kW a točivý moment 250 N.m. Spárována je s novým osmistupňovým automatem. Zážehový dvoulitr se 138 kW v nabídce zůstává.

Zda je brzká modernizace X7 (auto se v Číně prodává teprve dva roky) reakcí na rozhodnutí čínského soudu a následnou údajnou dohodu mezi Landwindem a Land Roverem, nevíme. Čínský soud totiž loni v reakci na žalobu automobilky Jaguar Land Rover zrušil patent na vzhled Landwindu, zároveň však zrušil patent i na originální Evoque. V případě britského SUV ho zamítl kvůli tomu, že se auto představilo světu ještě před zažádáním registrace designu vozu v Číně a byl tedy jeho vzhled známý, zatímco v případě Landwindu soud uznal, že se Evoquu až příliš podobá.

Následně se Land Rover s Landwindem údajně dohodl na tom, že čínská značka nebude prodávat X7 v Brazílii, jak zamýšlela. Obě strany dokonce dokonce měly diskutovat o tom, jak X7 v rámci faceliftu změnit, přičemž aktuální modernizace může být výsledkem vzájemné dohody.

Land Rover se mezitím rozhodl proti kopiím svých vozů bojovat i jinými způsoby. Do budoucna již nepočítá s prezentací konceptů naznačujících vzhled chystaných aut, právě kvůli tomu, aby jej nějaký jiný výrobce nezkopíroval. Tato strategie byla patrná už u letos představeného Range Roveru Velar, který se světu ukázal bez jakéhokoliv předcházejícího konceptu. Podobně tomu má být u nové generace legendárního Defenderu, jehož design už je v pokročilé fázi zpracování.

David Bureš
Diskuze (7)
31. 10. 2017 08:23
Re: Oprava
No problém byl hlavně v tom, že soudruzi většinou vůbec nebo jen nedostatečně řešili mezinárodní patentovou ochranu. Tento problém se bohužel zdaleka nedotýkal jen té automatické spojky Jawy, ale třeba také měkkých kontaktních čoček pana Vychtrleho a řady dalších věcí. Že z toho měli prd i samotní autoři těchto světových vynálezů, to už se rozumělo jaksi samo sebou... :-O 8-s
Avatar - pallas
31. 10. 2017 05:48
Re: Oprava
ono to funguje aj naopak - napríklad nekomunistickí japonci ukradli komunistickej Jawe patent automatickej spojky pre motorky..
Avatar - pallas
31. 10. 2017 05:21
Re: Ubohé
ten Landwind stojí štvrtinu, max. tretinu ceny originálu. To by si videl koľko by si ich zrazu na ulici stretával, keby sa tu začali predávať.
30. 10. 2017 21:55
Re: Nesoudím, ale názor mám
No tak pokud sis toho ještě nevšimnul, tak kromě velkého Range Rovera a LR Discovery mají snižené zasklení všechny moderní Land Rovery a Range Rovery. A právě na nápadném nepoměrnu nízké zasklené plochy a vysokého mohutného pontonu je působivost jejich designu založena! :-) No a čínští soudruhu to samozřejmě okopírovali do mrtě.. :-O
30. 10. 2017 21:52
Oprava
Pardon, samozřejmě mělo být, že krádeže komunistům vždycky šly... ;-)