Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën Cactus M: Novodobé Méhari se ukáže ve Frankfurtu

Jan Mička
Diskuze (26)
Citroën ve Frankfurtu představí nový koncept na základech Cactusu. Jmenuje se Cactus M a odkazuje na legendární Méhari.

Zvěsti o novém Citroënu odkazujícím na legendární plastové Méhari ze šedesátých let se internetem nesou už dlouho, první oficiální fotografie však automobilka zveřejnila až dnes, tedy krátce před mezinárodním autosalonem ve Frankfurtu nad Mohanem. Vůz si tam odbude světovou premiéru, a jak se dalo očekávat, půjde o značně přepracovaný Cactus.

Výsledek mohl dopadnout jakkoliv, podle našeho názoru se však Citroën vytáhnul. Cactus M vypadá, jako by vzniknul z jediné kapky pastelové barvy, a soudě podle větší světlé výšky rozhodně nepomýšlí pouze na projížďky po Azurovém pobřeží. Zadní dveře jsou minulostí, stejně jako prostřední sloupek karoserie, a místo zadního okna najdeme pouze masivní oblouk potažený fólií připomínající dřevo. V případě potřeby na něj můžete upnout například surfové prkno, nápaditosti se tedy meze nekladly. Zajímavostí je praktický "špunt" v podlaze - to kdyby do automobilu natekla voda a vy se jí chtěli zbavit.

Dárcem přístrojové desky, rozměrných předních sedadel a zadní lavice se stal produkční Cactus, takovou barevnou kombinaci v něm ale nenajdete. Květinový vzor je dneska v módě a k autu se skvěle hodí. Značka uvádí, že lze sedadla jednoduše proměnit v lehátka, a top může plynule navazovat na praktický stan.

Výrobce v oficiálních materiálech neuvádí, jakým motor Cactus M pohání, vzhledem k použití automatické převodovky se ale s největší pravděpodobností jedná o dvanáctistovku Pure Tech s výkonem 60 kW. V úvahu připadá i turbodiesel e-HDi 92 (68 kW), který už ale v aktuální nabídce nenajdete (vůz přešel na 1.6 BlueHDI 100). Více informací se dozvíme po premiéře vozu na frankfurtské výstavě.

Jan Mička
Diskuze (26)
Avatar - Ji/Ri
3. 9. 2015 16:22
Super
To je prostě krása! Má to něco, co u vw nikdy nepoberou.... esprit. Tohle je vymazlené do detailu :yes:
Avatar - Ji/Ri
3. 9. 2015 16:21
Re: za mě, jenom
...dneska se ale vyšvihl, klučina střapatá >:D
3. 9. 2015 10:49
Re: Nepoučitelní
Nehodnotím příspěvek podle toho, kdo ho napsal, ale podle toho, co obsahuje.

Pochybuji, že zrovna ty by jsi měl být odborníkem na to, co jsem já schopen pochopit a co ne.

Pokud se ve svém příspěvku nevyjádříš dostatečně přesně, nemůžeš se divit. Potom nezbývá, než počkat, dokud ti Pekelná Micinka nepodá pomocnou ruku a vyjádří se za tebe přesně.

Přesto k vlastnímu výrazu resp. ztvárnění a uspořádání světel u Catusu musí říct, že tento design nepatří k mým oblíbeným a také i pochybuji, že bych na něj časem změnil názor.

Avatar - Ada je zase tady
3. 9. 2015 08:42
Re: Nepoučitelní
Tak nějak. Jenomže to ti, kteří hodnotí příspěvek jen podle toho, kdo ho napsal, stejně nikdy nepochopí.. :-!
Avatar - Individualita
3. 9. 2015 08:30
Re: Kryšote, vpřed!
No právě. Tahle "plážová" vozítka se mi vždycky líbila, ale potom si zase hned uvědomím, kde a proč by vlastně mohla jezdit ;-\