Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi ASX: Evropané dostanou také deriváty od PSA pod značkou Peugeot i Citroën

Ondřej Láník
Diskuze (6)
Dva automobilové koncerny pokračují ve spolupráci při vývoji a výrobě SUV a crossoverů. Vyšší hatchback Mitsubishi ASX s možností pohonu všech kol se bude prodávat i pod značkou Peugeot a Citroën.

Společnosti Mitsubishi Motors Corporation (MMC) a PSA Peugeot Citroën oznámily, že začínají společně pracovat na vývoji kompaktního SUV. Prakticky by se mělo jednat o úpravy stávajícího crossoveru Mitsubishi ASX do podoby, která bude odpovídat stylingu vozů koncernu PSA, ale na definitivní soud je třeba ještě rok a půl vyčkat.

Zatímco ASX by mělo do Evropy dorazit již během několika následujících měsíců roku 2010, nové modely Peugeotu a Citroënu budou na evropský trh uvedeny na počátku roku 2012.

Vozy budou v nabídce s pohonem na všech čtyř nebo dvou předních kol. Předpokládaný objem výroby bude 50.000 vozů pro obě značky Peugeot a Citroën dohromady.

Skupina PSA Peugeot Citroën použije podle této dohody pro své modely vlastní dieselový motor 1,6 HDi FAP. Očekávané emise CO2 budou pro tento typ vozu velmi nízké, u verze 2WD je cílem 123 g CO2/km a spotřeba má být nižší než 4,7 l/100 km. Mitsubishi vkládá velké naděje do svého nového turbodieselu 1.8 DI-D MIVEC 16V (110 kW, 300 Nm).

Nové vozy mají rozšířit modelovou řadu značek PSA a přilákat nové zákazníky segmentu, který by měl do roku 2015 celosvětově vzrůst o téměř 60 %.

Společnosti Mitsubishi Motors umožní dohoda rozšířit výrobu této platformy a dosáhnout tak zvýšení zisku díky úsporám z rozsahu.

Jde o čtvrtou spolupráci mezi oběma partnery, které předcházela dohoda z roku 2005 o výrobě vozů SUV Mitsubishi Outlander, Peugeot 4007 a Citroën C-Crosser, výstavba společné továrny v Rusku, jenž byla nedávno slavnostně otevřena, a dohoda týkající se elektrických vozů Peugeot i0n a Citroën C-Zéro, které budou na evropský trh uvedeny trh na konci roku 2010 a které vycházejí z modelu Mitsubishi I MiEV.

Ondřej Láník
Diskuze (6)
Avatar - WinDiesel
1. 5. 2010 11:03
Re: Dufam ze to prerobia
To byl předprodejní kus. Někdy je lepší nechat auto zavřené (což se dělá poměrně často), než aby mušky, které jsou vidět v předsériových kusech, byly kritizovány lidmi, kteří neumí nic než kritizovat, a auto si stejně nekoupí...
Avatar - WinDiesel
1. 5. 2010 10:59
Re: Dufam ze to prerobia
No jo, zvuk zavíraných dveří, to je to co rozhodne....
Kupříkladu, Kaškaj má sedačky do poloviny mých zad, a jak se prodává !!! ASX je pěkné a je to jako Kaškaj spíš crossover než SUV, má před sebou dobrou budoucnost, pokud to nezabijí cenou. A motor 1,8 DI-D s variabilním zdvihem ventilů a v základu se systémem stop-start, o tom si zase ix35 a Sportage mohou nechat zdát...
30. 4. 2010 14:21
Re: Dufam ze to prerobia
tak s tim naprosto souhlasim. ac jsem od Mitsubishi necekal prehnane kvalitni interier, i tak jsem byl v Zeneve zklaman.
Avatar - pallas
30. 4. 2010 12:28
Re: Dufam ze to prerobia
mohol som to napisat presnejsie.
Mitsu ma sklamalo pristrojovkou, sedackami, plechovym zvukom zatvarania dveri, a celkovym spracovanim.
30. 4. 2010 11:29
Re: Dufam ze to prerobia
NO bude to asi tím, že tohle není konkurence pro Ix 35. Mitubishi je kratší, nižší, užší. Cena bude taky nižší.