Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi odhalilo crossover Xforce. Má jezdit mimo asfalt bez čtyřkolky

Marek Bednář
Diskuze (4)

Nové Mitsubishi Xforce je navzdory odvážnému názvu stokoňovým crossoverem, který nemá v nabídce ani pohon všech kol. Nabídne ale tři jízdní režimy pro ztížené podmínky a podvozek laděný tak, aby byl pohodlný i na mizerných cestách svých cílových trhů.

Zatímco v Evropě značka Mitsubishi prodává jen drobně upravené renaulty, jinde na světě nabízí i auta vlastního vývoje. K těm v jihovýchodní Asii, Latinské Americe, Africe a na blízkém východě nově přibyl crossover s odvážným názvem Xforce.

S délkou 439 cm a šířkou 181 cm je xforce zhruba velikosti Škody Karoq a poháněná jsou přední kola. Kromě počtu dveří zde ale veškerá podobnost končí. Xforce nabídne jediný motor, nepřeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 1,5 litru a výkonu 105 koní. Spolupracuje s ním bezestupňová převodovka a pohon 4x4 není v nabídce.

Video se připravuje ...

Navzdory tomu Mitsubishi vůz pozicuje jako auto, které zvládne i něco jiného než asfalt. Jednak tu je světlá výška slušných 222 mm a jednak většina jízdních režimů je určena do náročných podmínek. Není tu sportovní mód; kromě normálního je v nabídce režim pro mokro, šotolinu a bláto. Nejdůležitějším úkolem jízdních režimů je upravovat chování elektronického systému rozdělování točivého momentu mezi přední kola.

Cílovým trhům je přizpůsoben i podvozek, u nějž bylo cílem vývoje, aby vozil posádku komfortně po mizerných silnicích. Souvisí s tím i strmější převod řízení, díky němuž bude vůz mít rychlejší reakce na pohyby volantem.

Novinka se bude vyrábět v závodě Mitsubishi Krama Yudha v Jakartě v Indonésii. Odtud se bude vyvážet na další trhy, v Evropě ani v USA ji však nečekejme. Ceníky zatím nejsou na světě, stejně tak spotřeba paliva dosud nebyla zveřejněna.

Marek Bednář
Diskuze (4)

Doporučujeme

8. 2. 2024 15:58
XForce
Obavam sa, ze toto bude v terene rovnaky pruser ako Eclipse Cross PHEV, ktory sa vo viacerych testoch nedokazal rozbehnut do kopca.
13. 8. 2023 09:17
Ideální nástupce ASX
nabídl bych to místo Capturu!
11. 8. 2023 15:57
Re: Xforce
Nastupce ASX jak vysity. Nechapu proc to sem nedovazi misto toho capturu.
Avatar - 3_diamanty
11. 8. 2023 15:14
Xforce
Na azijske a africke cesty ozaj ideal aj paradna svetla vyska... pre europu to ale moc nevidim ... mozno v buducnosti ( aj to len ako elektro verzia ) ale z globalneho pohladu ide aj tak o hodne dolezity model pre mitsu s perspektivnymi trhmi ( staty asean, afrika... ocakavam aj juznu ameriku... mexiko... blizky vychod ) .. nehovoriac o tom ze podobne orientovany xpander uz ma tiez nejake tie roky a tak je fajn ked k nemu pribudne dalsi model ... ved si len zoberme kolko toho tu v azii ci juznej amerike ma toyota ci honda... este by to teda chcelo aspon dalsie 3 xforce roznych velkosti ... ale ok... ked neprsi tak aspon kvapka... pre mitsu kazdopadne velmi dolezity kusok... na ktorom je tiez vidiet ako sa znacke uz zacina blyskat na lepsie casy... tak drzim palce... o uspechoch xforce este verim budeme pocut ( aj ked tu v eu asi nebude )... xforce :yes: