Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový koncept Mitsubishi je dobrodružný plug-in hybrid. Má virtuální realitu pro jízdu terénem

Lukáš Volšický
Diskuze (4)

Nový koncept futuristické dodávky od Mitsubishi se konečně představuje. Nová designová studie D:X Concept má elektrický pohon všech kol, ale zachovává si spalovací pohonnou jednotku.

Mitsubishi nás v polovině října nalákalo na blížící se slavnostní debut nového outdoor minivanu. Ten se konečně představil na právě probíhajícím tokijském autosalonu Japan Mobility Show 2023 s oficiálním jménem Mitsubishi D:X Concept. Novinka je duchovním nástupcem populárního japonského minivanu pro domácí klientelu a nově zakládá na výrazně dobrodružnějším duchu i futurističtějším designu.

Japonská značka se třemi diamanty o novém elektrifikovaném konceptu uvádí, že kombinuje prostornost MPV se silniční ovladatelností stále oblíbenějších SUV. A to doplňuje zevnějškem i potenciálními terénními schopnostmi opravdových offroadů. Už při ukázce prvního teaseru nám přitom řekla, že pokud se nový koncept dostane až do sériové výroby, budeme s produkčním modelem moci vyrazit úplně kamkoliv.

A současně nám automobilka odpověděla, na jaké elektrifikované technice nový koncept D:X zakládá. Ne, není to další z mnoha elektromobilů, protože si alespoň částečně zachoval spalovací motor. Nové Mitsubishi D:X Concept je plug-in hybridní dodávka s elektrickým pohonem všech kol, takže spalovací jednotka zřejmě slouží pouze jako generátor elektrické energie. Výkonný ředitel značky se při oficiálním debutu vyjádřil, že nový koncept spojuje všechny nejlepší technologie Mitsubishi.

Video se připravuje ...

Nová šestimístná „Delica“ má konfiguraci sedadel 2+2+2 a je vybavena otočnými předními sedadly. Ve futuristické kabině je volant s plochým vrcholem i spodkem věnce a za přístrojovou deskou je velká obrazovka, která ve spojení s virtuální realitou zobrazuje povrch terénu přímo pod koly. Nová technologie má zjednodušit průjezd terénem při objevování neznámých končin.

K dobrodružnému cestování vyzývají už jen offroadové pneumatiky, oplastování karoserie, vyšší světlá výška, čtyřkolka a box na střeše pro rozšíření kapacity úložných prostorů. Zatím je otázkou, zda se nový koncept D:X objeví v sériové výrobě a nahradí stárnoucí nejmodernější Delicu vyráběnou už od roku 2007. A další otázkou je, zda se objeví i v Evropě. Na obě odpovědi si ještě musíme počkat.

Lukáš Volšický
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
27. 10. 2023 22:51
Re: Když má Mitsu tak "dobrodružná" auta,
Protože je to odporné jak rendlík :no:
27. 10. 2023 17:22
Re: Když má Mitsu tak "dobrodružná" auta,
Mitsu zapomnělo na svou minulost - Colt, Lancer, Galant, Ourlander, Pajero atd. A dělá aktuálně naprosto nezajímavé modely nebo rebrandy. To zrovna lidi nebere a já se nedivím ;-)
Avatar - WinDiesel
27. 10. 2023 13:31
Když má Mitsu tak "dobrodružná" auta,
jak to že je nikdo nekupuje ???
27. 10. 2023 11:07
koncept Mitsubishi
Vypadá to jako obrněnec z filmu Tango a Cash.