Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Continental CUbE je možnou budoucností městských taxi

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Continental pracuje na projektu autonomního taxi, jehož aktuálním výsledkem je plně funkční prototyp CUbE.

Německá společnost Continental se mimo jiné zabývá i vývojem řešení autonomního řízení osobních automobilů. V přímé souvislosti s tímto vývojem je pak i její projekt CUbE (Continental Urban mobility Experience), který má představovat jednu z možností individuální dopravy ve stále se rozrůstajících světových metropolích.

Continental v souvislosti s vývojem autonomního taxi CUbE uvádí, že podle studie OSN z roku 2014 budou dvě třetiny světové populace do roku 2050 bydlet ve městech - a budou tam také řídit své automobily, což již nyní není často ten nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak se dostat do cíle.

V souvislosti s tím pak společnost připomíná, že například v Londýně byla v roce 2016 průměrná rychlost jízdy osobním automobilem pouhých 12,5 km/h. Řidiči i jejich okolí přitom čelí stresu, který tato nízká rychlost vytváří a dále musí řešit problémy s parkováním a vlastní ztrátou času.

Pro nepříliš vzdálenou budoucnost je proto potřeba upravit dopravu ve skutečně velkých metropolích a jedním z řešení mohou být autonomní taxi, která se začlení do systému, v němž bude nadále fungovat provoz soukromých automobilů i hromadné dopravy.

CUbE, který působí dojmem prosklené krabice na kolech, má nastínit možnosti a přednosti těchto autonomních taxi. Prozatím společnost Continental odhaluje pouze jeho exteriér a v případě techniky uvádí, že k řízení využívá experimentální laserové snímače, které spolupracují s asistenčními systémy, s nimiž se lze setkat i v současných sériových vozidlech.

Continental plánuje, že letos na podzim spustí testování CUbE a veřejnosti jej hodlá blíže představit během mezinárodního autosalonu IAA pořádaného ve Frankfurtu nad Mohanem od 16. do 24. září letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
26. 7. 2017 09:16
Ďakujem
Do toho by som nenastúpil, aj keby som mal ísť 20 km pešo.