Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster dostane automatickou převodovku, nejprve pro Blízký Východ

Diskuze (10)
Dacia plánuje rozšířit nabídku SUV Duster o variantu s automatickou převodovkou. V prvním sledu se dočkají mimoevropské trhy, Renault ale časem počítá s touto možností i pro Evropu.

Jerome Olive, generální ředitel Group Renault România, v rozhovoru pro rumunský deník Ziarul Financiar odhalil plány značky Dacia s modelem Duster. Nejnovější model rumunské automobilky dostane automatickou převodovku, a to nejprve ve spojení s motorem o objemu 2,0 litru, který bude určen pro trhy v zemích Perského zálivu. Tato verze se začne vyrábět v roce 2011.

Automatické převodovky se ale dočkají i evropští zákazníci. Přesný termín není znám – J. Olive naopak k této otázce uvádí, že automat se dostane na evropské trhy v době, „až na to budou zákazníci připraveni“. Automobilka zatím analyzuje trh, rozšíření nabídky o automat má ale být jen otázkou času.

Země EU se zřejmě dočkají kombinace s motorem 1,6 16v – tento agregát se od léta prodává s automatickou převodovkou v Rusku v modelu Logan (tato verze Loganu je určena jen pro Rusko a v Evropě se prodávat nebude). Rumuni ale také chystají novou řadu zážehových motorů, která nahradí tu stávající. Ta sice vyhovuje emisní normě Euro 5 (zatím jen v Dusteru, ostatní modely mají specifikaci Euro 4), jedná se ale o konstrukčně starší agregáty, které se vyznačují mimo jiné vyššími hodnotami udávaných hodnot emisí CO2.

Duster se ale i se současnou skladbou nabízených verzí těší mimořádnému zájmu. Automobilka nestačí pokrývat poptávku, přitom objem produkce byl již zvýšen z dubnových 260 kusů denně na 450 ks/den. Dohromady automobilka vyrábí denně 1375 ks nových Dacií všech modelových řad.

Celková kapacita továrny Dacia v Mioveni je 300 tisíc aut a 300 tisíc kitů určených pro montáž v dalších závodech (Rusko, Brazílie, Indie). Loni se přitom vyrobilo 270 tisíc aut a 223 tisíc kitů, závod v Mioveni se tak blíží své maximální produkční kapacitě.

Diskuze (10)
18. 11. 2010 08:26
Re: Automat
No já si taky nemyslím, že to bude takový trhák. Sama Dacie předpokládá prodej pouze 20000 aut s automatem ročně.
Avatar - Barrichello
9. 9. 2010 10:04
Re: Automat
Já to rpávě ironicky nemyslel. Ten příépatek za automat nemusí být dramtický, klidně by to mohlo být 20-30 tisíc navíc, což zas není tolik.
Avatar - Slavek-TDM
8. 9. 2010 22:16
Pro BeranK
Nejde mi reagovat na prispevky, takze musim do novyho vlakna.
BeranK> vis o mne uplny houno a utocis kecama o sebevedomi? >:D Ja jsem neplival ani na Dustera ani na Yetiho. Proste jsem suse konstatoval fakt... Zkus si ho dat do souvislosti s cerstvym vyjadrenim novyho predsedy predstavenstva Skoda-Auto. Nic vic, nic min...
Avatar - LEGOPARK
8. 9. 2010 19:44
Re: Pocty
A ty ako vies aku kvalitu ma Duster? Citam nemecke fora, sekciu majitelov Dusterov a oni si to nevedia co do kvality vynachvalit.
8. 9. 2010 15:02
Re: Pocty
A to tvoje doporučení je jako dobré k čemu? Máš z toho radost a chceš se o ni podělit, nebo tě to štve? Nebo zase nějaký komplex méněcensoti a snaha si zvednout sebevědomí plivancem na Yeti. Rozveď to. Logany taky ještě před dvěma roky prodávali jako housky na krámě a teď už třeba v Německu a nevím jak u nás nejsou ani v nabídce.

Tím nechci plivat na Duster, je to na rozdíl třeba od logana a sandera i vzhledově docela provedené auto, což je dáno jeho charakterem SUV. Nicméně, to auto má přesně takové vlastnosti a takovou kvalitu a úroveň kolik stojí. A na tom není nic špatného, nakonec těch housek za korunu, které jsou v zásadě nepoživatelné (byť ne zdraví škodlivé a k nasycení stačí) se v Tescu prodá taky poněkud víc, než bagetek. Ale on ten korunový rohlík nejde použít ani na přípravu svačiny. Tam si člověk musí koupit holt tu bagetku. A o tom to je, jetsli mi rozumíš. :-)