Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daihatsu představí v Tokiu Copen Coupe: Vznikne pouhých 200 kusů

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Až dosud existoval Daihatsu Copen pouze coby roadster s pevnou skládací střechou. Nyní má přibýt varianta kupé. Vznikne pouhých 200 kusů výhradně pro domácí trh.

Japonská značka Daihatsu u nás nemá oficiální zastoupení. V sousedním Německu se však s vozy této značky setkat můžete. Mezi různými malými, mnohdy bizarně tvarovanými auty (třeba model Materia) zářil malý roadster Copen. Ten tak byl jediným takovým vozidlem z japonské produkce, prodávaným v Evropě. Na rozdíl od Mazdy AZ-1, Hondy Beat či Suzuki Capuccino.

Na nadcházejícím autosalonu v Tokiu, který se koná příští rok v lednu, představí Daihatsu model Copen Coupe. Auto naváže na koncept Copen Concept založený na voze Copen Cerro, který značka prezentovala v Tokiu v roce 2016. Tehdejší reakce veřejnosti byly velmi příznivé.

Novinka, jak je patrné také z názvu, přinese poprvé pevnou střechu tvarovanou tak, že se bude pozvolna svažovat dozadu. Nabízí se pro ni označení „fastback“. Volné nebe nad hlavou ale bude možné za předpokladu, že si budoucí majitel připlatí za střešní okno.

Bude však muset být rychlý, neboť Daihatsu vyrobí pouhých 200 kusů tohoto vozu. Každý bude mít číslovanou plaketu za pákou voliče převodovky. Ta bude samočinná typu CVT, přičemž řidiči umožní řadit manuálně pádly pod volantem předvolené převody. Daihatsu také uvádí použití samosvorného diferenciálu u poháněných předních kol. K pohonu auta byl zvolen přeplňovaný tříválec o objemu 0,66 litru, nabízející výkon 64 koní (47 kW). Auto bude jezdit na kovaných lehkých kolech od renomované společnosti BBS.

V kabině nebude chybět třeba volant italské značky Momo a samozřejmě bohatá výbava, zahrnující také kožené čalounění. Je opravdu škoda, že se tohoto vozu v Evropě nedočkáme.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
22. 12. 2018 14:49
tohle a podobná veselá miniautíčka
...by mohla být parádní stylovka pro český paničky - namísto suv.