Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler otevřel nový závod BharatBenz v Indii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V loňském roce uvedl Daimler v Indii novou značku nákladních vozidel, letos představil její první modely a otevřel nový výrobní závod.

Nový podnik, který je plně v majetku Daimler India Commercial Vehicles, dceřiné společnosti Daimler Trucks, byl v Oragadam poblíž Chennai v jižní Indii postaven za 24 měsíců.

Slavnostního otevření ve druhé polovině letošního dubna se zúčastnili Dr. Dieter Zetsche, předseda představenstva společnosti Daimler AG a vedoucí Mercedes-Benz Cars, Andreas Renschler, v představenstvu společnosti Daimler AG zodpovědný za Daimler Trucks a Daimler Buses, Marc Llistosella, generální ředitel a výkonný ředitel DICV a také J Jayalalithaa, ministryně státu Tamil Nadu v jižní Indii.

Nově dokončený podnik se rozkládá na ploše 160 ha a jeho součástí jsou kromě výrobních linek i výzkumná a vývojová centra a také zkušební okruh. Závod je jedním z pouhých tří podniků koncernu Daimler, v nichž na jednom místě probíhá výroba komponentů i montáž kompletních vozidel.

Ještě před úplným dokončením celého podniku byla zahájena zkušební výroba motorů a převodovek. Počáteční výrobní kapacita se má pohybovat okolo 36.000 vozidel ročně a v blízké budoucnosti se počítá s jejím zvýšením na 70.000 vozidel ročně. S novou automobilkou spolupracuje okolo 450 místních dodavatelů. Celkové investice do projektu jsou přes 700 milionů Euro.

Důvodem pro vznik nové značky nákladních vozidel a výstavbu výrobního podniku je stále rostoucí indická ekonomika a zvyšující se poptávka po užitkových vozech. To dokazuje i skutečnost, že Indie je třetí největší trh na světě s užitkovými vozidly a jen v loňském roce se zde prodalo více než 330.000 nákladních automobilů v hmotnostních kategoriích od 5 do 49 tun.

Vozidla značky BharatBenz vycházejí z osvědčené techniky již vyráběných lehkých, středně těžkých a těžkých užitkových vozidel koncernu Daimler Trucks, ale jsou vyvíjena přímo v Indii, aby odpovídala potřebám zdejších zákazníků a specifickým podmínkám indického trhu.

Nová vozidla značky BharatBenz mají vynikat svou spolehlivostí. Právě proto každý z připravovaných modelů absolvoval během svého vývoje okolo čtyř milionů kilometrů intenzivního testování na zkušební dráze v Oragadamu. Do roku 2014 hodlá značka BharatBenz rozšířit svou nabídku na 17 modelů.

Základem pro lehká a středně těžká vozidla značky BharatBenz jsou modely Fuso Canter a Fighter. Pro těžká nákladní vozidla poslouží jako základ Mercedes-Benz Axor. Všechny modely značky BharatBenz budou splňovat indický emisní limit BS III, který je srovnatelný s Euro III.

Prodej vozidel značky BharatBenz má v Indii do konce letošního roku zajišťovat 70 prodejců a do roku 2014 se jejich počet zvětšit na 100. V červenci má svou činnost zahájit společnost Daimler Financial Services India, která bude poskytovat finanční služby a pojištění pro prodejce i zákazníky značky BharatBenz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)