Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Trucks připomíná výročí značek Freightliner a Western Star

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Společnost Daimler Trucks v letošním roce oslavuje v Severní Americe dvě významná výročí. Prvním je 75 let značky Freightliner a druhým pak 50 let značky Western Star.

Daimler Trucks North America je dceřiná společnost německého koncernu Daimler s hlavním sídlem v Portlandu v Oregonu, která je největším výrobcem středních a těžkých nákladních automobilů v Severní Americe. V současnosti pod křídla této firmy patří mimo jiné nákladní vozidla značek Freightliner a Western Star, autobusy Thomas Built a motory Detroit Diesel.

Daimler Trucks North America v letošním roce oslavuje významná výročí svých hlavních značek nákladních automobilů a v souvislosti s nimi připomíná, že od svého založení v roce 1942, respektive v roce 1967, Freightliner a Western Star uvedli na silnice celkem 3.200.000 vozidel.

V současnosti pak Daimler Trucks North America prostřednictvím svých značek vede trh s nákladními vozidly ve třídách 6 až 8 s podílem 40,2% v regionu NAFTA, zahrnujícím Kanadu, Spojené státy americké a Mexiko.

Kořeny značky Freightliner, sice sahají do třicátých let dvacátého století, ale oficiální založení je datováno do roku 1942. Tehdy byl pod touto značkou představen těžký nákladní automobil s revoluční konstrukcí bezkapotové kabiny z hliníku.

Pod křídla Daimler Trucks North America se značka Freightliner dostala na počátku osmdesátých let dvacátého století. Aktuální nabídka zahrnuje střední a těžká nákladní vozidla, která jsou vhodná pro rozvážkovou službu, stavebnictví, dálkovou silniční dopravu a celou řadu dalších využití od údržby silnic až po základ pro hasičské speciály.

Vlajkovou lodí značky Freightliner je v loňském roce představená nová generace modelové řady Cascadia. Ta se má v nejbližší době dočkat rozšíření nabídky kabin o verzi XT se střední střechou. Zároveň se nová generace modelové řady Cascadia stane základem pro speciální edici k 75. výročí značky, jejíž premiéra se má odehrát letos na podzim.

Značka Western Star vznikla jako divize White Motor Company v roce 1967 a součástí koncernu Daimler je teprve od roku 2000. Současná nabídka značky Western Star zahrnuje modelové řady 4700, 4800, 4900, 5700 a 6900.

Nejmladším zástupcem značky Western Star je modelová řada 5700 XE, která její nabídku rozšířila v roce 2015 a na počátku své kariéry se stala nejprve filmovou hvězdou, když si její podobu ve snímku Transformers: Age of Extinction vypůjčil vůdce autobotů Optimus Prime.

Western Star v souvislosti s oslavami svého výročí nabídne v rámci modelových řad 5700 XE, 4700 a 4900 speciální limitované edice, které má vedle specifického vzhledu charakterizovat i bohatá standardní výbava.

Daimler Trucks North America v souvislosti s výročími značek Freightliner a Western Star zmiňuje vedle jejich vedoucího postavení na trh i svou současnou strategii v podobě sdílení komponentů i celých mechanických skupin, kterou hodlá nadále rozvíjet. Prozatím posledním velkým krokem bylo sdílení platformy podvozku mezi vozidly Freightliner Cascadia a Mercedes-Benz Atego v jejich nejnovějších generacích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - wakantanka
18. 9. 2017 09:43
Re: nový MACK ANTHEM
:yes: :-)
Avatar - Barrichello
18. 9. 2017 09:39
Re: nový MACK ANTHEM
viděl sem, ten interiér se povedl :yes:
18. 9. 2017 09:37
nový MACK ANTHEM
>:D bo tu asi zmínka nebude, tak MACK má "nového" tahače ;-)

[odkaz]
Avatar - Barrichello
18. 9. 2017 08:51
Western Star
ty Westerny sou moc pěkný, ten Freightliner se mi už moc nelíbí, tkaové už moc futuristické...