Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: Nový ročník maratonu je za dveřmi (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Další ročník proslulého Dakaru je před startem. Vyrazí do něj i čeští závodníci včetně Aleše Lopraise s Tatrou Jamal Evo II.

Aktuální ročník je v pořadí 36., počítá se i závod v sezóně 2008, který byl den před startem zrušen kvůli hrozbě teroristických útoků. Poté se podnik přesunul z Evropy a Afriky do Jižní Ameriky. Název senegalské metropole mu však už zůstal, a to i z marketingových důvodů, dnes se jedná o obchodní značku. Trasa závodu, který startuje 5. ledna, vede z argentinského Rosaria přes Bolívii do chilského Valparaísa. Tam bude o třináct dní později ukončen.

Tým Aleše Lopraise vydal už v dubnu 2013 oficiální video, které přináší záběry z 35. ročníku soutěže (jeho posádka skončila po problémech šestá celkově) a propaguje novinku. Kapotovaná Tatra Jamal Evo II dostala přezdívku „Královna 69“ a svou premiéru si odbyla na červencové Rallye Hedvábná stezka (Silk Way Rally). Tu už Aleš Loprais jednou vyhrál (2011) a narušil tak suverenitu Kamazů. Na Dakaru se mu zatím zvítězit nepodařilo, nejlepším výsledkem bylo třetí místo v roce 2007 při druhém startu. Ten první absolvoval se strýcem Karlem. „Monsieur Dakar“ či „Lopré“ však totéž s Tatrou dokázal šestkrát v letech 1988, 1994-1995, 1998-1999 a 2001. Více triumfů v kamionech má jen Rus Vladimír Čagin s Kamazem, celkem sedm. Karel Loprais navíc ve čtyřiadevadesátém roce obsadil šestou příčku v absolutním pořadí všech automobilů, což se nepodařilo ani Janu de Rooyovi s dvoumotorovým DAFem.

Flotila Čechů na Dakaru bude v ročníku 2014 čítat celkem 22 jmen. S motocykly pojedou David Pabiška (KTM SP Moto) a Jan Veselý (Yamaha). Nezmara Josefa Macháčka, pětinásobného vítěze čtyřkolek, uvidíme za volantem francouzské buginy MD Optimus sedlčanského KM Racingu se čtyřlitrovým motorem o 221 kW. Ten nasadí i dvě liazky s Jaroslavem Valtrem a Vlastimilem Vildmanem. InstaForex Loprais Team má ve startovní listině dvě auta: kromě Lopraisovy posádky ještě trojici vedenou Janem Tománkem se zrepasovaným kamionem z minulého ročníku. Zajímavostí jsou sponzorská loga Pragy na obou vozech, historie je opravdu nevyzpytatelná... Bonver Dakar Projekt vyšle do klání kromě motorkáře Veselého trio tater s česko-slovensko-polsko-kazašskou sestavou. Jejich trucky jsou poháněny šestiválci Gyrtech 12,5 l/660 kW, stejná motor má pod kapotou kromě stroje zmíněného KM Racingu i kopřivnický vůz Martina Kolomého. Nasazuje jej roudnická Buggyra, která se postarala i o pohonné jednotky. Kolomý dorazil do cíle v lednu 2013 jako nejlepší z Čechů pátý.

Rallye z Paříže do Dakaru se jela poprvé v roce 1979 a jejím zakladatelem byl Thierry Sabine. O sedm let později se stal jednou z obětí, kdy zahynul při havárii helikoptéry. Rekordmanem v počtu vítězství ve slavném „raidu“ je mimochodem Francouz Stéphane Peterhansel. Ten jej vyhrál šestkrát na motocyklu (vždy s Yamahou) a pětkrát v kategorii automobilů (Mitsubishi a Mini).

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
2. 1. 2014 20:09
Extrémní závody jsou bez zabazpečení....
Chlapci hádáte se tady o Extrémním závodu s extrémním finančním a technickým zázemím to není extrém když se pokazí auto nebo se něco stane a kolem sebe máte stovky ostatních závodníkú,helikoptér a doprovodných aut a lidí ....
Toto je extrém: [odkaz]
a nebo tohle je Extrém: [odkaz]
Žádné depo,checkpointy,zdravotníci,helikoptéry… jsou borci!!!
2. 1. 2014 18:44
Re: Dakar
Nie, sú z pixelov. >:D
Avatar - wakantanka
2. 1. 2014 11:01
Re: Dakar
Ty si celý nereálny. Mne je jasné že potrebuješ nazbierať príspevky, aby si bol o rok v rebríčku vyššie, ale takto za každú cenu? No čo už je nereálne na najťažšej diaľkovej rely na svete? Jasne technika je absolútne vzdialená realite, ale to platí v skoro v každej motoristickej športovej disciplíne.
Avatar - wakantanka
2. 1. 2014 10:57
Re: Divná doba,
mno bohužiaľ je to tak ako si napísal. Netreba však zabúdať ani na takisto silný tím DeRoy s Ivecami. Jasne, že toľko peňazí ako Kamaz nenaliali ani oni, ale oproti tímom na Liazoch a Tatrovkách ich bude predsa len asi viac. Každopádne im držím palce na dobrý výsledok. Chcelo by to už po tých rokoch trebárs pre Lopraisovcov nejakú bedňu :-) .
1. 1. 2014 23:12
Divná doba,
Dakar se jede v jižní americe a kupé mají 4 dveře...
No ale vážně - Tatrovkám a Liazu fandím, snad budou mít letos štěstí a promluví do prvních příček. Proti penězi vycpaným Kamazům to ale bude těžké. Mimo Tatrovek jsem zvědavý jakou šou předvede letos Robby Gordon se svojí novou létající písečnou buggy, tomuto šílenci bych přál i celkové vítězství: [odkaz]
Konstrukce jeho auta je sympatická, takhle má speciál do pouště vypadat. Když se k tomu přidá extrémně agresivní a rychlá jízda, mohlo by to vyjít.