Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2018: Jak se na Dakaru čiští neskutečně zašpiněná auta?

Michal Štěpanovský
Diskuze (4)
Každý den přijížděli účastníci jubilejního ročníku rallye Dakar do bivaku s auty, která po odjetých kilometrech byla k nepoznání špinavá. Stačil jeden průjezd korytem plným bahna nebo dunou plnou prachu či písku.

V jubilejním ročníku, který byl zřejmě nejnáročnějším za deset let v Jižní Americe, docházelo k takovým situacím více než kdykoliv jindy.

Proto i tento rok po velkých úspěších čisticích center na posledních šesti ročnících rallye Dakar, pomáhala společnost Kärcher závodníkům znovu. I v letošním ročníku postavila ve vybraných etapách - Pisco (Peru) a Chilecito (Argentina) - mycí stanice. Byly vybavené vysokotlakými čističi a vysavači pro vysávání mokrých a suchých nečistot prachu a špíny. Umožnila tak závodníkům očistit svá auta po úmorném dni od prachu, písku, bláta a jiných nečistot.

„Kärcher je dlouhodobě hrdým partnerem známé rallye. Je to krásná příležitost, jak přispět ke skvělému závodu a pomoct týmům s ekologickou údržbou aut, která neznečišťuje prostředí. Vysokotlaké čištění je ideální alternativou k používání chemikálií,“ říká Jana Hogrová z českého zastoupení společnosti Kärcher.

Rallye Dakar často prochází místy, kde je voda nejdražší tekutinou. Proto technologie Kärcher umožňuje úsporu vody, a to ve srovnání s tradičním mytím aut s hadicí na vodu a houbou téměř o 80 procent. Kromě toho je vysokotlaké čištění ekologicky šetrnou alternativou k používání chemikálií a tím pádem vede k lepším čisticím výsledkům v mnohem kratším čase. V čisticích centrech na závodě byla v zájmu ochrany životního prostředí odpadní voda pečlivě shromažďována a recyklována.

Není divu, že si účastníci slavné soutěže tuto službu velmi oblíbili. V minulých letech bylo ve dvou čisticích centrech Kärcher podél trasy umyto okolo 1 500 závodních a doprovodných vozidel. V roce 2018 se počítá s dvěma tisícovkami automobilů. Dlouhá cesta a obtížný terén ve vybraných etapách vyžadují, aby mycí technologie byla rychlá a efektivní. Technici často musí pracovat přes noc a mají jen pár hodin spánku, proto je rychlost při čištění důležitá.

„Jako přední společnost v oblasti čištění navrhujeme naše zařízení tak, aby efektivně fungovala i v těch nejdrsnějších podmínkách,“ vysvětluje Juan Cruz Dato, regionální prezident pro Jižní Ameriku Kärcher. Pohled na letošní 40. ročník Rallye Dakar 2018 byl pro všechny jeho účastníky díky Kärcheru přece jen o poznání barevnější.

Michal Štěpanovský
Diskuze (4)
27. 1. 2018 11:15
Re: Jak ? Wapkou, ...
Také jsem se usmíval, ale na tom posledním jsem si všiml jakési plachty, která by mohla být natažená pod tím stanem, a když jsem se podíval zpět na předchozí, tak je tam vidět něco podobného. Takže je nakonec možné, že vodu skutečně nějak zachytávali a odváděli.
24. 1. 2018 14:02
Re: Jak ? Wapkou, ...
>:D >:D >:D
Přesně. "V čisticích centrech na závodě byla v zájmu ochrany životního prostředí odpadní voda pečlivě shromažďována a recyklována." [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] >:D
24. 1. 2018 13:05
Re: Jak ? Wapkou, ...
Ale mají to promakané. Ten pískový filtr na podlaze zabraňující znečištění přírody je přímo ukázkový >:-[]
24. 1. 2018 11:33
Jak ? Wapkou, ...
...kdo by to řekl. :-) Jinak Kärcher kam se podíváš, ne není to reklama. >:D