Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2019 – 1. etapa: Kubiena třetí ve čtyřkolkách, Prokop měl problémy

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Jediný český zástupce v kategorii čtyřkolek Tomáš Kubiena byl na třetím místě nejlépe umístěným českým zástupcem v úvodní etapě 41. ročníku Rallye Dakar 2019.

Problémy před druhou průjezdní kontrolou měl Martin Prokop. Na vedoucího jezdce ztrácí téměř 21 minut a v průběžném pořadí figuruje v páté desítce.

Trasa úvodní etapy byla dlouhá 331 kilometrů. Z toho 84 z nich představovalo měřený úsek. Všichni účastníci soutěže si to hned namířili stejnou cestou do dun.

Namotaný drát nebyl problém

Prvním Čechem, který na letošním Dakaru dokončil etapu, se stal Tomáš Kubiena na čtyřkolce vlastní konstrukce IBOS Hawk. V kategorii quadů skončil třetí, když na vítězného Argentince Nicolase Cavigliassa ztratil 8:22 minuty. Jedenačtyřicetiletý jezdec porazil dalších dvaadvacet soupeřů ve své kategorii quadů a pomyslná bronzová příčka mu patří i v průběžné klasifikaci.

Video se připravuje ...

Nejlepším českým motocyklistou je po úvodní etapě třicátý Jan Brabec z týmu Big Shock Racing. „Jelo se mi skvěle, navigaci jsem krásně trefil. Pár kluků mi sice prášilo, ale jel jsem klidně. Užíval si duny, je super, že už vím, co a jak. Motorka jede neskutečně. Začátek se mi opravdu povedl,“ liboval si v cíli Brabec.

Spokojený byl také třiatřicátý v hodnocení motocyklů Milan Engel z Moto Racing Group. „Během speciálu jsem trefil všechny waypointy (časové kontroly), ale stala jedna navigační chyba. Při hledání správného směru se namotal na zadní kolo kus ostnatého drátu, ale nebyl to problém. Během minuty byl pryč a v klidu se mi povedlo dojet do cíle etapy. Myslím, že zadní gumu měnit nemusím a jsem náramně spokojený s tlumiči i jejich nastavením, takže žádné zásadní změny na motorce dělat nemusíme,“ hodnotil český jezdec své první vystoupení na letošním Dakaru.

Video se připravuje ...

Banalita za pár korun

Český automobilový jezdec Martin Prokop navazuje na sedmé místo z minulého ročníku. Na start letošního ročníku nastoupil s novým vozem, ale první kilometry se ukázaly být jako problém. „Krátce po startu se nám auto zastavilo a následně se to stalo ještě dvakrát. Pokaždé stačil restart motoru, ale po čtvrtém zastavení už auto nereagovalo. Museli jsme se spojit satelitním telefonem s týmem, a když se nám povedlo propojit dráty, motor naskočil. Bohužel máme ztrátu dvacet minut a ukázalo se, že problémem byla závada za pár korun. Bohužel se takové věci stávají,“ uvedl Prokop a dodal: „Dvacet minut není moc, pokud auto jelo, tak úžasně letělo. Věřím, že tohle byly naše poslední zásadní problémy.“

Boj kamionů o minuty

Z pětice českých kamionů jsou ve hře o umístění čtyři. Pátá posádka (Škrobánek s manem) jede jako rychlá asistence týmu Martina Prokopa i s ohledem na možné časové penalizace. V první etapě soutěže dosáhl na nejlepší čas obhájce prvenství z předchozího ročníku Rus Edouard Nikolajev s kamazem. Z českých účastníků byl nejrychlejší Aleš Loprais (Tatra), který je průběžně na osmém místě. Za ním se seřadily další české posádky Martina Šoltyse (Tatra), Martina Kolomého (Tatra) a Martina Macíka (Tatra) v rozpětí několika minut.

Druhá etapa Rallye Dakar 2019 vede v úterý 8. ledna z Pisca do San Juan de Macrona a měří 554 kilometrů. Z toho je 342 kilometrů vedeno jako speciální etapa, do které odstartují výjimečně jako první automobily.

Video se připravuje ...

Výsledky v 1. etapě

Motocykly: 1. Barreda Bort (Šp./Honda) 57:36; 2. Quintanilla (Chile/Husqvarna) +1:34; 3. Brabec (USA/Honda) +2:52; … 30. Brabec (ČR/Husqvarna) +11:31; 33. Engel (ČR/KTM) +14:17; 51. Vlček (ČR/Husqvarna) +22:31°; 92. Veselý (ČR/Husqvarna) +38:05; 110. Novotná (ČR/Husqvarna) +47:03.

Automobily: 1. Al-Attiyah, Bäumel (Katar, Fr./Toyota) 1:01:41; 2. Sainz, Cruz (Šp./X-Raid Mini) +1:59; 3. Przygonski, Colsoul (Pol., Bel./X-Raid Mini) +2:00; … 25. Ouředníček, Křípal (ČR/Ford) +10:00; 46. Prokop, Prokop, Tománek (ČR/Ford) +20:52 min.

Čtyřkolky: 1. Cavigliasso (Arg./Yamaha) 1:17:15; 2. Gonzales Ferioli (Arg./Yamaha) +3:55; 3. Kubiena (ČR/IBOS) +8:22 min.

SxS: 1. Varela, Gugelmin (Braz./Can-Am) 1:11:13; 2. Lopez Contrado, Quintanilla (Chile/Can-Am) +1:27; 3. Farres Guelli, Oliveras Carreras (Šp./Can-Am) +2:32; … 30. Roučková, Zelinka (ČR/Can-Am) +45:32 min.

Kamiony: 1. Nikolajev (Rus./Kamaz) 1:09:05; 2. Van Genugsten (Niz./Iveco) +18 s; 3. Villagra (Arg./Iveco) +53 s; … 8. Loprais (ČR/Tatra) +5:44; 10. Šoltys (ČR/Tatra) +6:33; 11. Kolomý (ČR/Tatra) +7:40; 12. Macík (ČR/Liaz) +9:05.

Výsledky jsou neoficiální.

Video se připravuje ...

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)