Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAT Amphicruiser si poradí s terénem i vodní hladinou (2x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Obojživelná auta jsou v dnešní době v drtivé většině záležitostí malosériových výrobců a nejinak je tomu i v případě vozidla DAT Amphicruiser.

Za vznikem strojem, připomínajícího především svými předními partiemi klasickou Toyotu Land Cruiser FJ40, stojí nizozemská společnost DAT (Dutch Amfibious Transport).

Amphicruiser si od japonské značky nevypůjčil pouze liniemi své přídě, ale využívá i její techniku. Pod jeho kapotou totiž pracuje 4,2-litrový řadový šestiválec Toyota, jehož síla je přenášena na všechna čtyři kola.

Kromě pohonné jednotky pochází od Toyoty i převodovka, nápravy, žebřinový rám a některé části karoserie i interiéru. DAT je doplňuje svou vlastní konstrukcí karoserie z nerezové oceli, jejíž spodní část umožňuje Amphicruiseru udržet se bezpečně na hladině.

Na běžných silnicích nebo v terénu se nizozemský obojživelník chová podobně jako klasický off-road s tuhými nápravami. Ve vodě je Amphicruiser řízen stejně jako na souši za pomoci volantu a je poháněn vodní tryskou, která mu umožňuje dosahovat rychlosti až 18 km/h.

Výroba Amphicruiseru se měla podle dostupných informací rozběhnout již v říjnu loňského roku a DAT jej podle zveřejněných vizualizací chce nabídnout i armádě a záchranářům. Ceny se mají pohybovat od 180.000 amerických dolarů (zhruba 3.595.000 Kč) za dvoudveřové provedení s plátěnou střechou až po 248.700 amerických dolarů (okolo 4.965.000 Kč) za čtyřdveřovou verzi s pevnou střechou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)