Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Datsun má nové logo a nabídne dva modely

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Japonská značka Datsun nabídne při svém návratu na trh v roce 2014 dva nové modely.

Návrat známé a v řadě zemí stále populární značky Datsun potvrdil šéf Nissanu Carlos Ghosn již na jaře letošního roku. Automobily s tímto názvem se v Indii, Indonésii a Rusku začnou prodávat v roce 2014. Nissan má se jménem Datsun podobné plány, jaké již předvádí francouzský Renault s rumunskou automobilkou Dacia.

V rámci návratu mezi aktivní značky se Datsun dočká i nového loga, jehož podobu zveřejnil mezi prvními například web Edmunds Inside Line. Původní logo s červeným slunce překrytým modrým obdélníkem, v němž je jméno Datsun vepsáno bílými písmeny nahradí nové logo, které kombinuje modrou se stříbrnou a vzhledově se přibližuje logu značky Nissan.

Vozy Datsun budou pravděpodobně vyráběny v indonéské továrně Cikampek nedaleko Jakarty. Nissan chce do této továrny investovat 33 miliard jenů (cca 7,3 miliardy korun). Díky tomu vzroste kapacita továrny na 250 tisíc aut ročně, počet zaměstnanců vyroste na 3.300.

Nissan přiznává, že Datsun bude cílit především na zákazníky hledající levný automobil. O prvním voze této značky Ghosn řekl, že to bude ekologicky šetrné a cenově dostupné auto, pod jeho kapotou má pracovat nespecifikovaný malý motor.

Podle webu Edmunds Inside Line uvede Datsun v roce 2014 dva modely, které bude nabízet v Indii, Indonésii a Rusku. Základní ceny těchto vozů se mají pohybovat okolo 3.000 amerických dolarů (zhruba 60.000 Kč). Podle současných odhadů mají levné vozy značky Datsun například v Rusku tvořit až třetinu celkových prodejů automobilky Nissan.

Název značky Datsun vznikl v roce 1931, firma DAT Motorcar Co tehdy začala svůj menší model, vyráběný po boku modelu DAT, nazývat Datson. Brzy se ale přišlo na to, že slovo son znamená v japonštině ztrátu nebo selhání, a tak se pojmenování ustálilo na definitivním „Datsun,“ které se na autech objevovalo až do 80. let minulého století. Tehdy byly vozy Datsun prodávané v USA a na dalších trzích postupně přejmenovány na Nissan.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
5. 10. 2012 15:54
Re: Pohotová reakce pana Pavluska
[odkaz]
5. 10. 2012 15:52
Re: Už o jednom viem !
Pamätám si na časy keď ich reklamy končili sloganom „Nissan - najpredávanejšie japonské autá v Európe”...

Lowcostových značiek má na jeden koncern až-až, Datsun mohol radšej vyhradiť niečomu športovému napríklad...
5. 10. 2012 15:49
Re: Už o jednom viem !
Nissan robí svoje Nissany?! Jedine ak myslíš, že vyrába autá s logom Nissan! Lebo ja akosi staré poctivé Almery alebo Primery resp. iné poctivé sedany/hatchbacky v jeho portfóliu nevidím, zato tam vidím paškvily ako QQ, Tiida či nedajbože Juke! :no:
5. 10. 2012 12:37
Re: Datsun
:yes: Bohužel
Avatar - pelikoš
4. 10. 2012 21:00
a co toto
[odkaz]