Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dechberoucí snímky: Takto už několik let chátrají vozy po tragédii ve Fukušimě

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
Na jaře letošního roku uplynulo šest let od havárie elektrárny ve Fukušimě. Od té doby tu v ulicích chátrají nejen domy, ale i mnoho krásných automobilů.

Tragédie v japonské Fukušimě se odehrála 11. března 2011. Jednalo se o nejhorší jadernou havárii od té v Černobylu roku 1986. Elektrárna byla zatopena ničivou vlnou tsunami a mimořádně silným zemětřesením. Tím došlo k poškození tří tlakových nádob reaktoru a následně masivním explozím. Kvůli úniku štěpných látek do ovzduší muselo být široké okolí elektrárny uzavřeno a obyvatelé evakuováni. Znehodnocena byla také půda, která před havárií poskytovala bohatou úrodu.

Z okolí elektrárny bylo evakuováno přes 150 tisíc obyvatel. Ohrožený okruh se nejprve týkal tří nejbližších kilometrů, později se ale rozrostl až na 30 km. I když japonská vláda dodnes uvádí, že na následky ozáření nikdo nezemřel, oběti si tragédie vyžádala. Je jich přes 1000 a jejich počet každým rokem roste. Jde zejména o starší a nemocné lidi, které náhlá evakuace z domova psychicky zničila. V letech 2014 a 2015 byl kritický okruh zmenšen a několik tisíc obyvatel dostalo možnost se do svých domovů vrátit. Většina z nich toho ale nevyužila a nyní žije daleko od Fukušimy.

V momentě náhlé evakuace museli obyvatelé opustit své domovy co nejrychleji. Na místo tragédie se o několik let později vydal Google s kamerou mapující populární „street view“, aby uživatelům ukázal, jak to s odstupem času na místě vypadá. V uličkách japonské destinace nezůstaly jen opuštěné domy a výlohy (v některých automatech s občerstvením jsou dokonce ještě vidět nápoje), ale také mnoho automobilů.

Při projíždění zasaženými lokacemi můžeme vidět nejen chátrající vozy, ale i celá parkoviště a showroomy. Je fascinující, jak se na automobilech za několik let podepsala příroda. Většina vozů zarůstá plevelem a některé už ani nemohou být funkční. Přitom v naší galerii můžeme vidět mnoho krásných kousků, například několik nových Mitsubishi Evo, Hondy S2000, Nissany Skyline a další. Zahlédnout můžeme také malé užitkové vozy i klasiky z evropských a amerických zemí. O to více je smutné, že původní majitelé se ke svým strojům jen těžko někdy vrátí.

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
27. 6. 2017 18:57
Možno by bolo vhodné dodať, že
Tsunami a zemetrasenie elektráreň primárne nepoškodili. Poškodenie a výbuch elektrárne spôsobili až nesprávne naprojektované záložné generátory, ktoré po zaliatí vodou prestali vyrábať energiu, potrebnú pre systém chladenia reaktorov.
Avatar - Czerwik
27. 6. 2017 12:01
Re: Při pohledu
žiadne 500-ky tam niesu... [odkaz]
Avatar - Stejsn
27. 6. 2017 10:25
Todle jde u nás nafotit
za barákama na kdejaké vesnici. Ne stejné typy, ale stejné "dechberoucí" vrakoviště zarostlé plevelem.
Avatar - JiVi
27. 6. 2017 09:13
Re: Při pohledu
tak me zaujali ty dva Fiati 500 v showroomu Subaru
Avatar - Blue Sun
27. 6. 2017 06:49
Re: Při pohledu
Tady to spíš působí dojmem, že si fotograf vybíral zajímavé kousky, než jako typický průřez provozovanými auty. Tohle bys dokázal i u nás.
A Japonci si tyhle letité, klasické vozy taky docela udržují.