Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Detailnější pohled na interiér a výbavu modernizované Škody Octavia. Co nového nabízí?

David Bureš
Diskuze (22)
Octavia se v rámci letošní modernizace dočkala bohatší výbavy. Nabídne sklopné stolky, nový multimediální systém nebo vyhřívaný volant.

Škoda minulý měsíc odhalila modernizovanou verzi svého nejprodávanějšího modelu, Octavie. Mezi novinkami je vedle přepracovaného vzhledu se čtyřmi světlomety a upravené nabídky motorů také rozšířená výbava. Právě tu automobilka představuje na přiloženém videu.

Důležitou oblastí jsou dnes multimediální systémy, a proto se Škoda na tuto oblast zaměřila. Vedle standardního infotainmentu Swing je k dispozici ještě systém Bolero a dvě navigace – Amundsen a Columbus. Od Bolera výše přitom využívají novou obrazovku v tzv. skleněném designu.

Swing místo pětipalcového displeje nově bude mít 6,5palcový, zatímco vrcholný systém Columbus využívá novou obrazovku s úhlopříčkou 9,2“ (dosud osm palců) a rozlišením 1280 x 640 pixelů, která má po straně dotyková tlačítka. Columbus má integrovaný WLAN-Hotspot (ten je k dispozici i pro Amundsen) a na přání i LTE modul pro vysokorychlostní připojení k internetu. Už základní Swing přitom nabízí možnost spárování s chytrým telefonem díky funkcím MirrorLink, Apple CarPlay a Android Auto.

Příplatková funkce SmartGate umí poslat data z vozu do mobilu a následně je využívat. Řidič díky ní bude moci získat informace o poloze auta a jeho technickém stavu. Rodiče se zase na dálku dozví, že dítěti půjčené auto překročilo nastavenou rychlost nebo třeba danou oblast. Na dálku bude možné i sepnout poplašný systém auta.

Modernizovanou octavii poznáte také podle interiéru. O novém multimediálním systému již řeč byla. Octavia se ale dočkala i nové grafiky kruhových přístrojů před řidičem nebo nových materiálů. Ve výbavové verzi Ambition bude k dispozici nová černohnědá kombinace potahů, přičemž palubní deska je celá v černém provedení. Varianty Style a Laurin & Klement budou standardně dodávány s dekoračními lištami obohacenými o ambientní osvětlení. Jeho světlo bude možné nastavit v jednom z deseti odstínů.

U stropu pak najdete tlačítko volání o pomoc eCall, které bude od roku 2018 v Evropské unii povinné. V případě nehody vůz automaticky zavolá záchranným složkám. Systém bude možné využít i pro spojení se servisem.

Příplatkovou výbavu pak nově rozšíří vyhřívaný volant nebo personalizované klíče. V závislosti na daném klíči (budou až tři) auto upraví své nastavení podle toho konkrétního uživatele. Individuální úprava se přitom netýká jen elektricky nastavitelných sedadel, ale třeba také jízdního profilu, nastavení klimatizace nebo sepnutí asistenčních systémů. K dispozici bude u kombíku i „virtuální pedál“ pro bezdotykové otevření pátých dveří.

Škoda i nadále myslí na tzv. simply clever prvky. V této oblasti Octavia nově nabídne sklopné stolky na zadní straně předních sedadel a v případě kombi i vyjímatelnou diodovou svítilnu v kufru.

Podle zákulisních zpráv měla Škoda začít přijímat objednávky na modernizovanou Octavii už tento týden. Jenže dostatek zásob výrobních dílů na předfaceliftovanou verzi start prodeje odsunul. Nejpozději k němu má každopádně dojít 25. listopadu.

David Bureš
Diskuze (22)
Avatar - lordlord
6. 11. 2016 09:27
.
místo divných světel mohla být navigace víc nahoře v zorném poli
6. 11. 2016 08:59
Facelift Octavia 3
Moj postreh na facelift........

1.) pristrojovy panel budiky - predfaceliftove boli citatelnejsie, jasnejsie ako tieto.

2.) Cely predok posobi dost divne. Svetlomet vzbudzuje dojem maleho ako keby pouzili z citigo, len potom este niekto vlozil dalsi k maske aby vyplnil miesto. Takyto dojem to vo mne vyvolava.

3.) hmlove svetlomety su tiez divne posunute hore a male - nesmyselne.

Za mna facelift beriem ako celkom nepodareny, napriek tomu, ze som fanusik koncernu toto by ma nepresvedcila Skoda aby som kupil. Nie som jediny viem o ludoch co uvazuju o O3 a ked videli facelift povedali, tak to nie take.

Octavia posobila sice sterilne koncernovo uhladene auto aspon s nejakou liniou, ale toto je bud pomsta od designera, alebo vw dal prikaz......... racionalne si neviem predstavit ako toto mohol niekto pustit a byt spokojny..........

p.s.: Ja tvrdim stale najkrajsie koncernove auto je Leon, aj jeho facelift je decentny a proti Leonu je teraz Octavia skarede kacatko.
6. 11. 2016 00:48
Re: vyhrivany volant hmmm
Nebo dole zmíněný adaptivní tempomat. I pro auta s manuální převodovkou.
Avatar - rohYpnol
5. 11. 2016 11:38
Re: Interiérové zklamání
Exteriér čert to vem. Svým způsobem zbytečný posun někam jinam, ale alespoň s LED světly to žádná hrůza není.

K interiéru - podívej, u Rapidu taky jen přidali pár (a to dokonce dost lacině vypadajících) dekoračních lišt a výsledek je o dost lepší. A co dát do dveří textilní čalounění by snad vážně nebyl problém, ne?
Avatar - Flai
5. 11. 2016 09:59
Re: vyhrivany volant hmmm
i30 sice nabídla vyhřívaný volant dávno,ale zase octavia může mít nezávislé topení :-)