Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ë-Auto Ë-Mobile: 10 let čekání na ruský elektromobil

Diskuze (4)
Ruský elektromobil se představil už loni. Nyní je zřejmé, že někteří zájemci by měli dostat své auto až za deset let.

Extrémními dodacími lhůtami se ve východní polovině Evropy vyznačovaly například automobily značky Trabant. Ani změna politického a hospodářského zřízení ale není zárukou, aby se taková situace neopakovala.

Ruská automobilka Ë-Auto (čte se Jo auto) představila na konci roku 2010 elektromobil Ë-Mobile a nedávno začala přijímat objednávky. První den, kdy byl otevřen seznam zájemců, se registrovalo 51.188 potenciálních zákazníků. Po týdnu jejich počet překročil 100 tisíc a automobilka tvrdí, že takovou poptávku bude uspokojovat deset let.

Předobjednávka ale není spojena s úhradou zálohy, a tak je možné, že si mnoho lidí svůj zájem rozmyslí. Automobilka navíc nezískala žádné prostředky, které by ji umožnily například rozšířit výrobu nebo rychleji dokončit vývoj.

A co způsobilo enormní zájem ruských motoristů? Je to především slibovaná cenovka okolo v přepočtu 200 tisíc korun.

Ë-Mobile je elektromobilem s netradičním způsobem napájení elektromotorů. Tuto úlohu plní neobvyklý spalovací motor s písty pohybujícími se po kruhové trajektorii. Tento generátor pouze dobíjí baterie, z nichž jsou poháněny elektromotory, které roztáčí kola.

Maximální rychlost má být 130 km/h, akcelerace z 0 na 100 km/h bude trvat 15 sekund a spotřeba paliva se má držet v oblasti kolem 3,5 l/100 km.

Diskuze (4)
19. 7. 2011 13:38
Re: Ďalší ruský paskvil...
Takových se najde i po světě. To není žádný ruský patent.
19. 7. 2011 13:30
Ďalší ruský paskvil...
Rusi by mali dať už ruky preč od áut. Za starých dávnych vekov sa mohli pýšiť napríklad Ladou (žiguli) alebo staručkou Volgou, ale tá doba dávno skončila.
19. 7. 2011 12:56
Pro zajemce
Pro zajemce neco technictejsiho o motoru, kdyz uz na auto.cz nezbylo misto 8-s [odkaz]
Avatar - gld
19. 7. 2011 12:26
A sme doma
čakal od rusov niekto viac ako plný kôš nesplnených sľubov?