Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický Mercedes-Benz eActros zamířil do služeb TBS Transportbeton

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz v rámci testování těžkých nákladních vozidel s čistě elektrickým pohonem u svých zákazníků dodal jeden exemplář modelu eActros s nástavbou pro přepravu popílku.

Koncern Daimler AG v letošním roce spustil novou fázi vývoje těžkých nákladních vozidel s elektrickým pohonem, jíž přímo navazuje na projekt Mercedes-Benz Urban eTruck, který byl odhalen nejprve v červnu roku 2016 ještě jako maskovaný prototyp a v září stejného roku pak měl premiéru ve své výstavní podobě.

Mercedes-Benz eActros svou technikou navazuje na tento koncept, ale představuje výrazný posun směrem k sériové produkci. Začátkem letošního roku bylo oficiálně oznámeno, že k vybraným zákazníkům značky Mercedes-Benz zamíří deset těchto vozidel ve dvounápravových a třínápravových provedeních s maximální celkovou hmotností 18 tun a 25 tun.

Koncern Daimler AG ve druhé polovině září letošního roku upřesnil informace o testovacím provozu u zákazníků a uvedl, že deset vozidel eActros bude postupně k dispozici dvaceti vybraným klientům a tento testovací program má trvat dva roku. Každý z dvaceti zákazníků má mít přitom po dobu jednoho roku možnost provozovat jedno z vozidel eActros.

První vozidlo si v polovině letošního září do svých služeb převzala společnost Hermes. Ta využívá větší třínápravové provedení na 50 km dlouhé trase mezi Bad Hersfeldem a svým logistickým střediskem ve Friedewaldu.

Další Mercedes-Benz eActros nyní zamířil do služeb společnosti TBS Transportbeton, sídlící v Mannheimu. Tato firma bude elektrické nákladní vozidlo využívat pro dopravu popílku z uhelné elektrárny v Mannheimu do cementárny v přístavu města, kde bude použit pro výrobu specifických typů cementu a betonu.

Trasa vozidla ve službách TBS Transportbeton je v jednom směru zhruba sedm až osm kilometrů dlouhá. Vozidlo s nákladem o hmotnosti kolem 10 tun ji absolvuje během dne s jediným řidičem až osmkrát, přičemž není potřeba mezi těmito jízdami dobíjet baterie a jejich nabíjení probíhá až po směně v garážích.

Mercedes-Benz eActros má poháněnou nápravu osazenu dvojicí kapalinou chlazených vysokorychlostních asynchronních třífázových elektromotorů. Každý z nich disponuje výkonem 126 kW a točivým momentem 485 N.m, který se může díky převodování zvýšit až na 11.000 N.m. Nejvyšší přípustné zatížení nápravy je 11,5 tuny.

Potřebnou energii elektromotorům poskytují lithium-iontové baterie s celkovou kapacitou 240 kWh, které jsou rozděleny do jedenácti modulů, z nichž jsou tři uložený bezpečně v rámu mezi přídí a první zadní nápravou, zatímco zbývajících osm je pod nimi a po stranách. Z bezpečnostních důvodů jsou akumulátory chráněny ocelovými pouzdry.

Dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 200 km, což má být více než dostatečné pro každodenní provoz rozvážkového nákladního automobilu. K dobíjení je využíván standardizovaný konektor CCS a v zavislosti na nabíjecím výkonu od 20 do 80 kW jsou baterie na 100 % nabity během tří až jedenácti hodin.

Mercedes-Benz uvádí, že cílem celého projektu testování flotily deseti vozidel eActros ve skutečném provozu u vybraných klientů je v případě jeho úspěšného průběhu spuštění sériové výroby čistě elektřinou poháněných těžkých nákladních vozidel pro krátké trasy v roce 2021.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)