Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EU usiluje o likvidaci dieselových aut. Prý zmizí dříve, než bychom očekávali

Michal Fokt
Diskuze (176)
Auta, která nezvládnou projít přísnými emisemi, dostanou tak vysokou pokutu, že nejspíš bude lepší se o zkoušky ani nepokoušet. Dny nafťáků v Evropě tak jsou pomalu sečteny.

Vypadá to, že všichni odpůrci naftových motorů by měli začít posílat Volkswagenu děkovné dopisy. Německý koncern sice v Evropě de facto (údajně) nedělal obcházením emisních limitů, které vyústily v Dieselgate, nic nezákonného, ovšem jen proto, že zdejší legislativa je... poněkud benevolentní. Jedinou škodou je zde tedy, na rozdíl do USA, ostuda. I ta ale stačila k tomu, aby vzrostla averze nemalé části veřejnosti vůči dieselům do té míry, že to začalo být zajímavé téma pro politiky.

V úterý evropský parlament odhlasoval, že každý výrobce může být pokutován až 30 tisíci eury za každé jednotlivé auto, které emisními testy neprojde. Pokud tedy bude zjištěno, že emise nesplňuje vůz, jehož exemplářů se prodaly stovky tisíc, pak jejich počet, vynásobený pokutou, způsobí automobilkám obrovské finanční škody.

Komisařka EU pro průmysl Elzbieta Bieńkowska podle Technology Review v souvislosti s tím prohlásila, že toto opatření může předznamenávat konec naftových vozů. "Diesely nezmizí ze dne na den. Ale jsem si jistá, že se tak stane rychleji, než bychom očekávali," řekla. Řada evropských měst už dieselům vjezd do centra zakázala a další se k tomu v blízké době chystají.

Video se připravuje ...

Michal Fokt
Diskuze (176)
8. 7. 2017 13:23
A jak asi vyřeší EU kamiony?
Na "genitální" moudra EU si nikdy nezvyknu. Když tak houfně vymýšlí downsizing, konec dieselů, tak se musím ptát jak to vyřeší u kamiónů, kterých už jezdí skoro stejné množství jak osobáků. Když jsem se díval na parametry velkých výrobců kamiónů, tak obsah motorů se pohybuje mezi 11 až 13 litry. Žádný downsizing!! A nic jiného než diesely se nevyrábí.
Avatar - Beefcake
12. 4. 2017 18:04
Re: Netreba likvidovat
Minuskar si asi nevie otvorit PDF :-)
Avatar - Kuban
12. 4. 2017 10:11
Re: Demokracie vítězí!
víš, ono to má určitou logiku.... Kamiony jezdí především mimo město, ovšem ve městeě jsou auta všude.... a když je každé druhé dízl, máme tady prostě problém který obtěžuje většinu obyvatel, neb lidé se shlukují především ve městech... stoupni si ve meste k silnici a napočítej mi kolik aut kolem tebe projede a kolik kamionu.....

Takže bohužel, osobní auta jsou hlavní problém znecisteni ovzdusí, co se tyce dopravy ve mestech.
Avatar - Kuban
12. 4. 2017 09:54
Re: Fokta fokta, ty starej nostalgiku, tys to furt nepochopi
hele, kde se dá přijít k placenému trollingu? Kolik ti platí :-) pošli link, jako přivýdělek supr věc :-)
Avatar - quicky
10. 4. 2017 12:48
Re: hybrid
Stuttgarte nie je diesel nicim obmedzeny, bol som tam v sobotu. Staci mat zelenu plaketu, ktoru ma kazde moderne auto