Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Exministr Barták dnes svědčil v kauze Ronalda Adamse

Jan Mička
Diskuze (0)
Exministr obrany Martin Barták dnes vypovídal v případu korupční aféry Ronalda Adamse.

Exministr obrany Martin Barták zprvu nepovažoval nabídku tehdejšího šéfa Tatry Ronalda Adamse za korupci. Proto věc tehdy neoznámil a nijak neřešil, ačkoliv se mu nabídka zdála zvláštní a nestandardní. Názor změnil až později, na základě dalších okolností. Barták to dnes řekl jako svědek u soudu s Adamsem.

Bývalému šéfovi kopřivnické automobilky hrozí za korupci až pět let vězení. Podle obžaloby nabídl Bartákovi úplatek až 20 milionů korun v souvislosti s navýšením armádní zakázky pro Tatru. Adams vinu popírá.

Oba muži se potkali v květnu 2009 na zbrojařském veletrhu Idet v Brně. Barták byl tehdy prvním náměstkem na obraně, o pár dní později se měl stát ministrem. Kolem stánku Tatry pouze procházel, Adams jej však údajně zastavil, nabídl mu prohlídku expozice a požádal o rozhovor. Když spolu stáli sami u kabiny vystavené Tatry 815, Adams podle Bartáka vyslovil "zvláštní nabídku".

"Zmínil, že má k dispozici jakýsi fond s 20 miliony. Já jsem se domníval, že dolarů. Pochopil jsem to jako jakýsi motivační fond pro získávání zakázek," řekl dnes soudu Barták. Nabídku prý považoval za nestandardní, překvapila jej. Okamžitě prý Adamse odkázal na pracovníky, kteří se na ministerstvu zabývají řádným akvizičním procesem. Sám prý nákupy nikdy neměl na starosti.

O zvláštním rozhovoru Barták podle svých slov ještě týž den hovořil se svými spolupracovníky. Shodli se, že "obrysy nebyly takové, aby mohli nabídku rovnou považovat za korupční jednání". Názor změnil až později, kdy vyšly najevo různé další okolnosti - třeba špatná finanční situace Tatry, její údajně kontroverzní obchodní metody a domnělá diskreditační kampaň proti Bartákovi.

"S odstupem času, když jsem viděl, co všechno může být pojato v ČR jako korupce, jsem dospěl k závěru, že se velmi pravděpodobně o korupční nabídku jednalo," řekl Barták. Dvě hodiny dnes dopoledne odpovídal na dotazy soudkyně, státního zástupce i Adamsových obhajců. Musel detailně popsat sled událostí, reprodukovat rozhovory, které ten den vedl, nebo třeba namalovat plánek stánku automobilky Tatra na Idetu.

Výslech měl po poledni kvůli utajovaným skutečnostem pokračovat bez přítomnosti novinářů. Když však soud povolil, aby v síni zůstal Bartákův advokát, Adamsova obhajoba plán přehodnotila a žádné další dotazy nepoložila.

Adams se líčení neúčastní, požádal o projednání v nepřítomnosti. Prostřednictvím svého obhájce Radka Ondruše vinu popírá. Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil. Vynesení rozsudku se dnes neočekává, další jednání se uskuteční 3. září, kdy budou mluvit další svědci. V závěrečné fázi procesu bude podle Ondruše vypovídat také Adams. Nyní prý k soudu nechodí hlavně kvůli úspoře času. "Všechno by se kvůli němu muselo překládat, trvalo by to dvakrát tak dlouho," řekl Ondruš.

ČTK

Jan Mička
Diskuze (0)