Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Enzo s originálním kabátem od Pininfariny

Libor Zezulka
Diskuze (26)
Letošní přehlídka automobilové krásy v Pebble Beach má svého favorita - na zakázku přepracovaného Ferrari Enzo od Pininfariny.

Letošní přehlídku automobilové krásy v Pebble Beach možná ozdobí skutečný skvost. Ačkoliv informace ještě nebyla oficiálně potvrzena, podle dobře informovaných zdrojů se na prémiové akci ukáže na zakázku postavené Ferrari s originálním kabátem od Pininfariny a technikou modelu Enzo. Jediné Ferrari svého druhu na světě si údajně nechal vyrobit známý režisér, producent, manažer a vášnivý sběratel James Glickenhaus. Ten se svou drahou hračkou chlubil v několika internetových fórech a odtud se informace rychle rozšířila dále.

Glickenhaus osobně pověřil Pininfarinu postavit originální supersport v roce 2005. Jak uvádí v některých příspěvcích na webu (zejména na ferrarichat.com), model přezdívaný 612 P4/5 má karoserii unikátních tvarů navrženou jakýmsi Jasonem z Pininfariny a vyrobenou z kompozitních materiálů. Přestavbě předcházelo hledání volně dostupného Ferrari Enzo, které se zpočátku podobalo hledání jehly v kupce sena. Nakonec se pobočce Ferrari v Los Angeles podařilo objevit jediný neregistrovaný model Enzo a získat nejvýznamnější část 612 P4/5.

Technika i motor zůstaly v režii Ferrari, originální kabát zajistila právě Pininfarina,. Podle popisu majitele bude mít jeho supersport lepší aerodynamiku a ještě lepší přítlak než Enzo. Ve srovnání s modelem, z něhož vzešel, bude také o 38 mm nižší. Glickenhausova hračka přišla celkem na 4 miliony dolarů a pokud se náhodou neukáže na v Pebble Beach ozdobí automobilovou přehlídku v Paříži v září. Oficiální snímky zatím nejsou k dispozici, možnou podobu originálního supersportu ukázal americký Autoweek.

Libor Zezulka
Diskuze (26)