Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari F12tdf a jeho natáčení zadních kol (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Natáčení zadních kol se opět vrací do módy. Ferrari F12tdf představuje svůj systém PCV (Passo Corto Virtuale).

Ostrá berlinetta F12, kterých vznikne jen 799 kusů, dostala označení tdf (oficiálně malými písmeny) podle automobilové Tour de France. Tu dokázaly v letech 1951-1982 vozy z Maranella vyhrát celkem třináctkrát, i když v posledních letech už šlo o klasickou rallye a nikoli vytrvalostní závod na běžných silnicích a okruzích jako na počátku.

Stále ještě atmosférický dvanáctiválec 6,26 l v novince dává o 29 kW a 15 N.m více než v základním kupé, tedy 574 kW a 705 N.m. Osmdesát procent točivého momentu je k mání už od 2500 otáček, červené pole začíná v 8900 min-1, kdy motor přibrzdí omezovač. Dvouspojková převodovka má zrychlené řazení, auto zhublo 110 kg, z klidu na stovku vystřelí za 2,9 s a jede až 340 km/h. Cenu zatím Ferrari tají, jistě si zájemci připlatí...

Natáčení zadních kol preferovaly japonské automobilky (Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, ale v Evropě i BMW...) už v 80. letech minulého století. Později se od vývojově i výrobně drahých elektronických systémů upouštělo, nyní se zase vracejí a z velkých výrobců starého kontinentu jej používají třeba Audi a Renault.

U Ferrari F12tdf má Passo Corto Virtuale (doslova virtuální krátký rozvor) na starosti zlepšení stability při projíždění zatáček. Elektronika nastavuje zadní kola v závislosti na rychlosti a natočení úhlu volantu. Přední kola jsou tím pádem širší (desetipalcová oproti 9,5) a obouvají také 275 mm široké pneumatiky, standardní verze má 255mm. Auto je tak hbitější, lépe se ovládá a má menší sklony k přetáčivosti.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)