Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari LaFerrari je nejdražší vydražené auto 21. století. Za kolik se prodalo?

David Bureš
Diskuze (0)
Výtěžek z aukce LaFerrari s výrobním číslem 500 bude darován osobám, které letos byly ve střední Itálii postiženy zemětřesením.

Při příležitosti akce Finali Mondiali ve floridské Daytoně se konala aukce posledního vyrobeného modelu Ferrari LaFerrari. Hybridní hypersport byl po desetiminutovém přihazování nakonec vydražen za sedm milionů dolarů, což je v přepočtu závratných 175 milionů korun!

To znamená, že speciální LaFerrari bylo vydraženo za pětkrát vyšší částku, než za kterou se běžně prodávalo. Zároveň se stalo nejdražším vydraženým autem vyrobeným v 21. století.

Celý výtěžek z aukce bude darován osobám postiženým zemětřesením, které letos zasáhlo střední Itálii. Dražba totiž probíhala ve spolupráci s Pomocným fondem pro zemětřesení Italsko-americké národní nadace.

Automobil ve svébytném zbarvení totiž původně neměl vůbec vzniknout. Ferrari při premiéře LaFerrari oznámilo, že postaví pouze 499 jeho kopií. Nyní byl ale na pomoc obětem zemětřesení postaven ještě jeden exemplář.

Ten je zhotoven ve speciálním zbarvení připomínajícím italské národní barvy. Červená karoserie vozu je ozdobena bílou linkou táhnoucí se středem auta, která je na přídi zakončena italskou vlajkou. A kdyby se vám toto LaFerrari zdálo málo speciální, nechybí mu speciální plaketka.

Na závěr připomeňme, že Ferrari LaFerrari se světu poprvé představilo na ženevském autosalonu 2013. Auto je poháněno atmosférickým 6,3litrovým dvanáctiválcem, který je doplněn o dva elektromotory – jeden pomáhá spalovací jednotce a druhý pohání další systémy vozu. Výsledkem je tak 708 kW a 900 N.m. A komu by se nelíbilo kupé, pro toho bylo letos představeno otevřené LaFerrari Aperta. V jeho případě vznikne 209 aut, dvě stovky jsou určené pro zákazníky, přičemž ty už v době premiéry byly vyprodané, zbývající devítka bude později vydražena.

David Bureš
Diskuze (0)