Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 124 Spider: Italské svaly pro japonskou techniku

Michal Fokt
Diskuze (72)

Italská verze Mazdy MX-5 přichází. Fiat 124 Spider sází na retro design a citelně silnější motor. Kterému z těchto aut byste dali přednost?

Fiatu trvalo déle než rok, aby na technice Mazdy MX-5 postavil svůj slibovaný roadster, odkazující na slavný 124 Spider, jehož jméno nese. Jenže se zdá, že čekání se vyplatilo. Opravdu jsem pochyboval, že by se Fiatu mohlo povést hezčí auto než Mazdě, jenže to vypadá, že k tomu opravdu došlo...

Fiat pojal 124 Spider jako retro s jasným odkazem na původního nositele toho jména, ale jestli retro, nebo moderna, to je spíš otázka osobních preferencí. Čím ovšem 124 musí uchvátit snad každého, je vyváženost proporcí. Italové se nebáli prodloužit převisy a vyhladit vlnobití, takže tam, kde MX-5 působí trošku baculatě (tedy všude a vzadu zvlášť), Fiat přináší optickou lehkost a eleganci. Ba co víc, z profilu vypadá více jako MX-5 (NB) než sama Miata. Snad jen ty prolisy na kapotě si mohli odpustit.

Fiat si dále pohrál s kapličkou s přístroji, zbytek interiéru se však zdá být téměř identický. Co ovšem 124 Spider bude od MX-5 odlišovat nejvíce, je pohonná jednotka. Přeplňovaná čtrnáctistovka MultiAir má sice výkon 160 koní jako dvoulitrová MX-5, ale navrch přidává 250 N.m točivého momentu, což znamená, že bude zřejmě za všech okolností o něco dynamičtější. Volit lze ze šestistupňových převodovek - manuální, nebo automatické.

Hmotnost zatím Fiat neoznámil, neoficiálně jsme však zaslechli, že by proti MX-5 měl přidat zhruba padesát kilo. V nabídce bude šest laků karoserie - Rosso Passione, Bianco Gelato, Nero Cinema, Grigio Argento, Grigio Moda a Bronzo Magnetico. Luxusní verze Lusso dostane navíc exkluzivní třívrstvý lak Bianco Perla. V USA půjde auto do prodeje v létě, a to nejprve jako verze Prima Edizione s barvou karoserie Azzurro Italia a s hnědým interiérem, jak můžete vidět i v galerii.

Který ze spřízněných roadsterů se vám líbí více?
  • Mazda MX-5
    42,4%
  • Fiat 124 Spider
    57,6%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 1741 čtenářů.

Michal Fokt
Diskuze (72)
Avatar - woody-alien
18. 11. 2015 21:44
Re: Mazda
No, takhle. Mně se ten Fiátek vizuálně špatnej nezdá, ale....za prvé souhlasím s Dinarem stran motoru. Dvoulitrová atmosféra se mi v takovým autě líbí víc než 1.4 T. A za druhé, ač rozhodně nejsem pravověrnej Mazdař, MX-5 má pro mě jaksi větší image. Nemám to slovo rád, ale jak píšeš, výběr auta není jenom o ráciu a Miata je legenda.
Avatar - TeeJay
18. 11. 2015 16:56
Re: retro
Ty jsi člověče hotový designérský fajnšmekr. Nejdřív Civic Coupe a teď tohle. >:D
Avatar - TeeJay
18. 11. 2015 16:55
Re: Fiat po americku
Alespoň to bude mít kufr. ;-)
18. 11. 2015 16:37
Re: Fiat
Jen je to z mého pohledu masochismus jezdit po městě v otevřeném autě. Jo, po okreskách s minimálním provozem, to je jiná. Jak jsem schopen nechat střechu dole i za deště, tak ve městě ji rád použiji.
18. 11. 2015 16:32
Re: Pořád mi uniká,
Taková cena mi přijde na Fiat příliš rozumná.