Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 600 Design Concept: Vize nástupce Punta

Michal Fokt
Diskuze (17)
Fiat Punto zatím stále čeká na svého nástupce. Nezávislý designér předkládá světu svou představu toho, jak by takový vůz mohl (a možná i měl) vypadat.

Zlí jazykové říkají, že by se Fiat měl přejmenovat na 500 a začít vyrábět jen a pouze deriváty kulatého autíčka s roztomilým kukučem, na druhou stranu se nelze Italům divit, že dělá to, co se líbí. A z předpokladu, že design "´a la 500" je stále populární, vycházel i designér David Obendorfer při návrhu vozu Fiat 600, jenž si představuje jako nástupce modelu Punto.

Éra svého času nejprodávanějších vozu Evropy začala vyhasínat snad už s kontroverzním faceliftem Punto Evo a dnes to vypadá, že "tečku" Fiat nechá z nabídky přirozeně "vyhnít". Část zákazníků přechází na větší 500L, část slevuje ze svých nároků a pořizuje některé z turínských miniaut.

Tento trend vyhynutí subkompaktního modelu by mohl zastavit a zvrátit třeba právě Fiat 600 Design Concept, jenž je studií supermini ve stylu Fiatu 500, avšak stylisticky jasně odlišeného mimo jiné i maskou chladiče se třemi chromovanými lamelami, používanou u některých verzí původního auta, vyráběného v letech 1955-1969. To evokuje také specificky stylizovaný zadní blatník inspirovaný původní šestistovkou.

Obendorfer dal autu do vínku délku lehce přes 4 metry (původní mělo 3,2 m), další podrobnosti ke své kreaci ale nezveřejnil. Zatím se můžeme jen domnívat, jaký vzhled Fiat chystá pro nové Punto, které by mělo dorazit až v roce 2016. Odolá pokušení udělat další vůz ve stylu pětistovky nebo bude vypadat nějak takhle? Líbila by se vám šestistiovka v portfoliu Fiatu nebo byste preferovali větší stylistickou pestrost napříč modelovými řadami?

Michal Fokt
Diskuze (17)
Avatar - PlumJelinek
22. 11. 2014 19:00
Re: Tohle
Tohle je velikostí spíš jako nástupce Brava (a kdo ví, možná se to tak opravdu i časem stane), ale podle mě, milovníka všeho italského, tohle nemá ten pravej šmrnc, s jakým vždycky italové vytírali konkurenci zrak.

To už spíš ta 3d vizualizace Fiatu 600, zatím všechny variace na téma designu F500 se mi líbí, ale pomalu už to taky začíná ztrácet originalitu... Chtělo by to nějakou designovou pecku, něco jako bylo první Punto, Grande Punto, veleúspěšné Uno apod...
15. 11. 2014 21:37
Hezké auto,ale
Mě se ta 600 na fotkách líbí,ale nejvíc mi to připomíná Alfu Romeo Mito,a to je špatně.Všimli jste si také té podobnosti?
Avatar - sendador
14. 11. 2014 07:13
Re: Takhle teda ne,
Prvni facelift Punta je sileny, ale myslim, ze druhy se docela povedl. Aktualni verze se mi libi vic nez puvodni GP.
Avatar - Stejsn
13. 11. 2014 21:57
Takhle teda ne,
to je ukázkový případ NIJAKÉHO designu. První Punto bylo sympaťák, Grande Punto bylo designově skvělé. Facelift ho zabil, jako už spoustu fiatů před ním. Italové mají nadání totálně pohřbít model faceliftem, například u Francouzů je to většinou naopak.
Avatar - wakantanka
13. 11. 2014 12:02
Re: Tohle
Grande Punto je fajn, jeden 3dv. biely na bielych mnoholúčoch 17 vídam často parkovať pri svokvococh. Stále má čo do seba. Toto je však viac priblížené tejto novej Fiaťáckej stratégii a teší ma, že je tam vidieť určitý posun od základnej 500 aj keď niektoré veci sa opakujú.