Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat získá většinovou kontrolu v Chrysleru

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Transakce by měla americké vládě přinést 560 milionů dolarů (zhruba 9,5 miliardy Kč).

Americká vláda se dohodla na prodeji svého zbývajícího šestiprocentního podílu v domácím výrobci automobilů Chrysler do rukou jeho italského partnera Fiat. Oznámilo to v noci na dnešek ministerstvo financí USA. Fiat tak zvýší svůj podíl z dosavadních 46 procent na 52 procent a získá nad Chryslerem většinovou kontrolu.

Transakce by měla americké vládě přinést 560 milionů dolarů (zhruba 9,5 miliardy Kč). Vláda do záchrany Chrysleru v roce 2009 investovala 12,5 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Po prodeji podílu bude mít vláda zpátky zhruba 11,2 miliardy dolarů z investované částky. Ministr financí Timothy Geithner uvedl, že vláda pravděpodobně nezíská zpět veškeré prostředky, které na záchranu Chrysleru vynaložila. Zdůraznil, že hlavním cílem pomoci byla záchrana tisíců pracovních míst v automobilovém sektoru.

Chrysler v roce 2009 stejně jako největší americká automobilka General Motors prošel za asistence vlády bankrotovým režimem. Vláda automobilkám poskytla úvěry a další finanční pomoc, za kterou v nich získala majetkové podíly. Fiat v roce 2009 získal kontrolu nad vedením Chrysleru a pětinový podíl v podniku, který již několikrát zvýšil.

Podle nedávné zprávy ekonomických poradců Bílého domu bude stát záchrana automobilek v USA daňové poplatníky méně peněz, než se očekávalo. Americká vláda již získala zpět zhruba polovinu z 80 miliard dolarů, jež v roce 2009 použila na pomoc automobilkám GM a Chrysler, jejich finančním divizím a dodavatelům.

Původně se předpokládalo, že z vynaložených 80 miliard dolarů bude více než 60 procent ztraceno. Nyní se však podle poradců ztráta odhaduje na méně než 20 procent.

Ekonomický poradce Bílého domu Ron Bloom tento týden upozornil, že peníze vynaložené na pomoc automobilkám pomohly ochránit pracovní místa a zabránit rozsáhlým škodám v americkém automobilovém sektoru. "Domníváme se, že uskutečněná opatření přivedla firmy na cestu k úspěchu," dodal.

Chrysler v prvním čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 116 milionů dolarů po ztrátě 197 milionů dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. V prvním čtvrtletí společnost téměř ztrojnásobila čistý zisk na 37 milionů eur (zhruba 900 milionů Kč) ze 13 milionů eur před rokem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Avatar - Barrichello
6. 6. 2011 10:02
Re: Tak Bariku,
Jo Itálie je fajn země, mam jí moc rád.

Nejhezčí italské auto je z ameriky a nejhezčí itlalka je narozená v Amsterdamu. No to myslím dokonale vystihuje situaci, hehehehe >:D
Avatar - Barrichello
6. 6. 2011 10:00
Re: interiér
Jojo, no škoda že tyhle změny započala taková jedna vcelku neznámá firmička, jemnuje se Cerberus captial management, wolffe >:D

Ty interiéru nejsou dílem fiatu, rozhodně ne ze 100%. Grandčíro bylo přirpaveno do výroby v mometu kdy tam vstoupila prvního noha člověka od Fiatu.
Kdo děla ty interiéry Jeepu, hmm?
Zkus se informovat
Pokud si to fakt myslíš, že vše je do Fiatu - no tak mysli, ale realita je jiná >:D >:D
6. 6. 2011 09:41
Re: interiér
>:D >:D
3. 6. 2011 18:55
interiér
Interiér Dodge Journey v roce 2009 před příchodem zlého Fiatu:
[odkaz]

Interiér Fiatu Freemont:
[odkaz]

Fiat zlý a ošklivý...
Avatar - gld
3. 6. 2011 16:33
Re: cha-ching
>:D :yes: