Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

FlixBus a čeští dopravci v jeho službách

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zelené autobusy FlixBus v rámci své sítě zastavují na 31 zastávkách v České republice. Málokdo ale ví, že zelené autobusy provozují regionální dopravci, často rodinné podniky, a FlixBus tak funguje především jako marketingová střecha.

Společnost FlixBus při svém vstupu do české vnitrostátní autobusové dopravy v létě loňského roku spustila pravidelná spojení na pěti klíčových trasách mezi Prahou, Brnem, Libercem, Plzní, Karlovými Vary a Českým Krumlovem.

V současnosti v rámci své sítě zastavuje na 31 zastávkách v České republice a mezi jeho dopravními partnery figurují i tři české a tři slovenské firmy.

Společnost FlixBus se stará o plánování sítě, zákaznický servis, kvalitu služeb, marketing, prodej jízdenek, IT technologie, cenovou politiku a také rozvoj podnikání, zatímco 300 regionálních partnerů zajišťuje operativu dopravy a dohromady zaměstnává přes 7000 řidičů.

V rámci tuzemských vnitrostátních spojení jezdí pro FlixBus čeští dopravní partneři. Liberecká společnost Umbrella Services obsluhuje především spojení mezi Prahou a Libercem, autobusy společnosti Umbrella Coach & Buses zase potkáte na cestě do Brna, Plzně, Českých Budějovic i Českého Krumlova. Druhý zmiňovaný český dopravce přitom působí v síti FlixBusu od roku 2014 a stal se jedním z jeho největších autobusových dopravců.

„Naše podnikání se významně rozrostlo. Z osmi autobusů v barvách FlixBusu v roce 2014 jsme se na konci dubna tohoto roku dostali na flotilu celkem 94 zelených autobusů, se kterými jezdíme mezinárodní i česká vnitrostátní spojení. V našem týmu máme přes 300 profesionálních řidičů,“ uvádí majitel společnosti Umbrella Coach & Buses Pavel Steiner.

Zároveň dodává, že ve spolupráci s FlixBusem plánuje nadcházející větší expanzi do severních zemí. První vlaštovkou tímto směrem bylo dubnové spuštění linky Praha-Kodaň. Jen za loňský rok pro FlixBus jeho společnost najela přes 16 milionů kilometrů.

V Liberci sídlí i další z regionálních dopravců, Umbrella Services, specializující se na zajištění pronájmu autobusů a mikrobusů.

„Partnery FlixBusu jsme se stali v lednu tohoto roku. Součástí spolupráce je i plnění standardů služeb a bezpečnosti v každém jednotlivém autobuse. Aktuálně máme zelené autobusy ze sítě vypůjčené, během srpna nám výrobce VDL dodá dva úplně nové vozy, které nasadíme na trasu z Prahy do Liberce,“ říká ředitel společnosti Umbrella Services Jan Konopásek.

FlixBus neustále optimalizuje vytížení spojů dopravních partnerů a při vstupu na trh pomáhá vykrývat počáteční tržby z rozběhu nových linek ve formě optimalizace cash flow. Výnosy z provozu potom dělí, větší část připadá dopravci. Pro dopravní partnery ale nemusí být spolupráce s FlixBusem jediným zdrojem příjmů. Díky ní však mohou rozšířit své aktivity a nabídnout více pracovních míst.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)