Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-150 Raptor má v modelovém roce 2019 ještě lépe skákat

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Ford představuje svůj nejatraktivnější pick-up v provedení pro modelový rok 2019. Vzhled nebo technika pod kapotou se nemění, ale lehká modernizace se odehrála v oblasti podvozku.

Ford F-150 Raptor ve své druhé generaci zamířil na severoamerický trh v rámci modelového roku 2017, i když měl světovou premiéru již v lednu 2015 na autosalonu v Detroitu s kabinou SuperCab a o rok později byl na stejném místě představen s větší a prostornější kabinou SuperCrew.

Zástupce tradiční modelové řady F-150, k jehož pohonu slouží přeplňovaný 3,5litrový vidlicový šestiválec EcoBoost s výkonem 335 kW (450 k) a točivým momentem 691 N.m, se pro modelový rok 2019 dočkal několika novinek, jejichž cílem je vylepšit jeho jízdní vlastnosti.

První z novinek představují nové tlumiče Fox se systémem Live Valve. Tyto tlumiče jsou vybaveny elektronicky ovládanými ventily, spolupracujícími se senzory, umístěnými v odpružení i karoserii. Díky tomu mohou tlumiče reagovat v reálném čase s cílem zlepšit komfort jízdy i ovladatelnost vozu nejen při rychlé jízdě v terénu. Spolupráce mezi systémy Live Valve a Terrain Management pak má umožnit rychlejší jízdu v náročnějším terénu a zároveň vylepšit i chování vozu na silnici.

Přepracované odpružení má F-150 Raptor modelového roku 2019 zajistit lepší využití jeho tlumičů se zdvihem 330,2 mm pro přední nápravu a 353,1 mm pro zadní nápravu. Právě díky systému Live Valve má pick-up zvládat těžší skoky s ještě jemnějšími dopady.

Druhou novinkou ve výbavě pick-upů F-150 Raptor pro modelový rok 2019 je Trail Control, fungující v podstatě jako tempomat pro jízdu v náročném terénu, který upravuje dodávky výkonu i brzdné síly na jednotlivá kola. Řidič má mít s tímto systém, který lze využívat v rychlostech od 2 do 32 km/h, možnost plně se soustředit na řízení směru jízdy.

Ford F-150 Raptor se pak v modelovém roce 2019 bude vedle nových funkcí a systémů vylepšujících jeho jízdní vlastnosti a řízení pyšnit i novými sportovními sedadly značky Recaro, jejichž tvar i použití kombinace Alcantary s kůží inspirovala sedadla supersportovního modelu Ford GT.

Poslední novinky pro modelový rok 2019 pak představují úpravy v paletě nabízených odstínů laků karoserie, zahrnující mimo jiné Ford Performance Blue, Velocity Blue a Agate Black. Prodej modelu F-150 Raptor v tomto nejnovějším provedení se má na severoamerickém trhu rozběhnout koncem letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Machýrek
26. 5. 2018 20:14
Re: Už zase skáču přes písečný vlny
Jo jo hod a klidne driv ;-)
Raptor mam na wishlistu a nejspis to tak zustane na veky, protoze vubec nevim, k cemu by me pak byl. Tak si aspon rad prectu, jak ho pouziva nekdo jiny.
26. 5. 2018 15:54
Už zase skáču přes písečný vlny
Pěkný, pěkný! Tak dá-li pámbu, za rok sem hodím recenzi! :-)