Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-Vision je tahač budoucnosti s elektrickým pohonem a autonomním řízením

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ford Trucks stojí za konceptem futuristického tahače návěsů, jehož prostřednictvím nabízí pohled do možné budoucnosti těžkých nákladních vozidel této značky.

Ford Trucks se sídlem v tureckém Inonu prodává svá užitková vozidla ve více než 25 zemích střední a východní Evropy, Ruska a SNS, Blízkého Východu a Afriky.

S ohledem na cíl rozšířit svou distribuční síť do 50 zemí v roce 2020 vstoupila značka Ford Trucks prostřednictvím společnosti F TRUCKS a.s. začátkem letošního roku i na český trh a na podzimním veletrhu IAA v Hannoveru se vedle svých sériových vozidel prezentovala i prostřednictvím konceptu F-Vision.

Tahač návěsů zaujal především svým designem. Koncept sice zachovává proporce tradiční pro vozidla nabízená na evropském trhu, kdy je kabina usazena nad přední nápravou, ale vedle aerodynamických linií vsadil i na lehce netradiční řešení přístupu do interiéru. Ten je totiž umožněn pouze jedněmi dveřmi, umístěnými za pravým předním kolem.

Samozřejmostí pro koncept, který má vynikat aerodynamickou čistotou svého exteriéru je kompletní kapotování podvozku i použití kamer namísto vnějších zpětných zrcátek. Futuristický vzhled pak umocňují LED, tvořící hlavní i koncové svítilny a rovněž nápis Ford umístěný na přídi.

Ford Trucks k technice konceptu F-Vision neuváděl žádné bližší informace, ale podle dostupných informací, je projektován jako čistý elektromobil. Řidič má mít k dispozici systém autonomního řízení čtvrté úrovně, který má být schopen zcela převzít vládu na vozidlem a umožnit mu například spánek i během jízdy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
5. 10. 2018 19:08
Přehnané
To už je hodně přehnaný design, ale je pravda, že třeba někoho zaujme.