Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta Van ECOnetic: Dodávka se spotřebou 3,3 l/100 km

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Ford na veletrhu užitkových vozidel v Birminghamu představuje nejúspornější dodávku ve své historii.

Ford na veletrhu užitkových vozidel, pořádaném od 24. do 26. dubna v Birminghamu vystavuje vedle pick-upu Ranger, končícího Transitu a jeho nástupců v podobě Tournea Custom a Transitu Custom i na první pohled nenápadnou Fiestu Van ECOnetic.

Ford Fiesta Van se ve své aktuální generaci představil na IAA užitkových vozidel v Hannoveru v roce 2008. Letos v Birminghamu automobilka Ford představuje provedení ECOnetic, které ve svých materiálech označuje za nejúspornější dodávku ve své historii.

K pohonu tohoto užitkového Fordu slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec 1,6 TDCi Duratorq s filtrem pevných částic, který splňuje emisní normu Euro 5. Tato pohonná jednotka poskytuje výkon 70 kW (95 k) a točivý moment 205 Nm a kola přední nápravy roztáčí prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky.

Standardem pro Fiestu Van ECOnetic je start-stop systém, optimalizovaný stálý převod, regenerativní dobíjení, indikátor řazení signalizující nejvhodnější okamžik pro změnu rychlostního stupně a pneumatiky se sníženým valivým odporem. Spolu s těmito prvky se na snížení spotřeby paliva podílí podvozek snížený o 10 mm a deflektory, které zmenšují aerodynamický odpor vozidla.

Malý třídveřový van s pohotovostní hmotností 1112 kg díky všem výše zmíněným úpravám dosahuje v kombinovaném cyklu spotřeby 3,3 litru nafty na 100 km a emise CO2 mají hodnotu 87 g/km. V městském provozu se spotřeba paliva zvyšuje na 3,8 litru nafty na 100 km a mimo město se naopak může snížit až na 3,1 litru nafty na 100 km.

Nejmenší užitkový Ford má v provedení ECOnetic dosahovat maximální rychlosti 178 km/h a z 0 na 100 km/h akceleruje za 12,9 s. Za dvojicí předních sedadel nabízí ložnou plochu o objemu 1000 litrů. Nákladový prostor Fiesty Van je dlouhý 1296 mm, vysoký 806 mm a mezi zadními podběhy široký 1000 mm.

Zároveň s představením Fiesty Van ECOnetic na veletrhu v Birminghamu začal Ford přijímat objednávky od evropských zákazníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
26. 4. 2012 14:00
Čo na to povie DPF?
Predpokladám, že auto bude slúžiť najmä v meste (rozvoz menej objemného nákladu), tak sa mi nedá neopýtať sa, ako na to bude reagovať filter DPF? Na 15 km sa určite nevypáli, pričom zanášať sa bude dosť, keďže studený motor v kombinácii s častým štartovaním produkuje viac exhalátov.

Ja by som do toho šiel, iba ak by mi k záruke pribalili prvých 5 výmen DPF zdarma.