Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus proti zdi ve 193 km/h (video)

Aleš Jungmann
Diskuze (140)
Moderní automobily nemají problém dosáhnout velmi vysokých rychlostí. Co se však stane, když ve 193 km/h automobil narazí do zdi?

Britský motoristický pořad Fifth Gear vyzkoušel, jak dopadne crash test běžného automobilu (Ford Focus první generace) ve velmi vysoké rychlosti. Za pomoci navijáku poslali Focus se dvěma figurínami, znázorňujícími pasažéry, proti zdi a to rychlostí 193 km/h (120 mph).

Výsledek se dal očekávat. Čelní nárazové testy se běžně provádějí v rychlostech 50 až 80 km/h, zde je však rychlost zhruba třikrát větší. A účinek je doslova zdrcující.

Focus první generace dosáhl v roce 1999 v čelním nárazovém testu se 40% překrytím v rámci hodnocení Euro NCAP na pěkné čtyři hvězdy, zde se však rozdíly mezi vozy naprosto stírají. Šanci přežít takovýto náraz byste neměli v žádném automobilu.

I kdybychom připustili velmi nereálnou možnost zachování integrity vozu při takovémto nárazu, je zde ještě něco jiného, co posádku v podstatě stoprocentně usmrtí. Při zpomalení z 193 km/h na 0 km/h (zde za 68 milisekund) působilo na figuríny uvnitř vozu přetížení až 400 G; tedy hodnota, která je z hlediska lidského organismu naprosto fatální.

Aleš Jungmann
Diskuze (140)
23. 10. 2011 15:25
Re: Jde o naraz v 90kmh
rychlosti se samozdrejme nescitaji, ale pouze se procentualne prelevaji podle vahy a deformovatelnosti projijedouci prekazky, tedy druheho auta, pokud dosebe tedy celne narazi dve stejna auta se stejnou vahou a stejnyma deformacema, tak je to stejne jako naraz pri te same rychlosti do nedeformujici se prekazky, jednoduse, kazde z aut se deformuje stejne, pokud bude jedno z aut tezsi, tak jiz bude ve vyhode a cast sve energie preda lehcimu autu ktere se tim padem zdeformuje o to vice
Avatar - Ada je zase tady
22. 10. 2011 22:49
Soucasti vychovy mladeho ridice
Soucasti vychovy mladeho ridice by mel byt povinny simulovany naraz v rychlosti 40km/h. Bez teto zkusenosti by nikdo nemel mit moznost ridicak ziskat.
22. 10. 2011 00:06
Re: PLACKA
No, právě z toho nárazu jsme se dostali k tomu, zda by nebylo vhodné nějak mladé zobáky omezit. Svůj názor jsem tu napsal, ty tu nepíšeš věcně nic, jen dokola meleš o žvástech. Pokud považuješ žvást za to, že mladej zobák kterej má ve dvaceti najeto dvacet tisíc, nic neumí, jen se toporně drží volantu, pak jsi zatím auto nejen neřídil, ale nikdy ani neviděl...
Avatar - twistedTSD
21. 10. 2011 21:35
Re: levné auta
:yes: No právě.
21. 10. 2011 19:58
Re: PLACKA
O mne přece vůbec nejde, tématem jsou zde mladí zobáci, tedy nezkušení jezdci, kteří mohou však dnes koupit v bazaru i několik set koní. A proto ten návrh zeleného majáčku, rychlostních limitů atd. Statistiky jsou nesmlouvavé - nejvíce bourají jezdci do pětadvaceti. A vezmi si takovéhgo zobáka dejme tomu ve dvaceti, který najel dvacet tisíc. Vždyť nemůže nic umět, jen se drží volantu...