Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT: Nový supersport uvidíme v Detroitu

David Bureš
Diskuze (8)
Ford chce významně rozšířit nabídku svých sportovních aut. Mezi novinkami se má objevit i superauto.

V minulých měsících médii proběhly spekulace, že Ford pracuje na novém superautu, které by se stalo nástupcem modelu GT. Nyní jsou tyto zprávy potvrzeny, zdroje seznámené se situací potvrdily serveru AutoWeek, že Ford na lednovém autosalonu skutečně představí nový supersport.

Detaily o voze zatím neznáme, v tuto chvíli není jasné, zda se novinka bude jmenovat GT jako předchůdce, nebo zda dostane jiné jméno. Jisté je však to, že Ford automobil nasadí ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Automobilka se do slavného vytrvalostního závodu hodlá vrátit v sezoně 2016, což bude 50 let od prvního vítězství GT40 v Le Mans. Vedle toho bude Ford za dva roky závodit se dvěma vozy v šampionátu Tudor United SportsCar Championship (IMSA), a to prostřednictvím stáje Chip Ganassi Racing. O stavbu závodního speciálu se postará kanadská firma Multimatic Motorsports, se kterou Ford v oblasti závodů spolupracuje již přes dvacet let.

Co se týče motoru v útrobách auta, existují vlastně dvě možnosti. Jednou variantou je použití přeplňovaného šestiválce EcoBoost. Tuto jednotku totiž ve svém závodním speciálu nově využívá již zmíněný tým Chip Ganassi Racing, využití tohoto motoru by navíc zlepšilo image agregátů s označením EcoBoost. Vedle toho má Ford v zásobě atmosférický osmiválec, který v novém Shelby GT350 dosahuje výkonu přes 368 kW.

Původní Ford GT40 se začal vyrábět v roce 1964, určen byl primárně pro závodní účely. V roce 2005 vznikla jeho moderní reinkarnace, tentokrát s označením Ford GT. Novinka patrně bude evokovat oba předchůdce, zdroj AutoWeeku ale tvrdí, že od auta nemáme očekávat retro tvary.

Ford není jedinou společností, která chce oživit legendární model. Na světě existují mnozí výrobci replik původní GT40, americká firma Galpin pak postavila moderní interpretaci vozu, s názvem GTR1, kterou můžete vidět na přiložených fotografiích.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - S8
21. 12. 2014 10:53
Re: a do pr........
Tak toho bych se nebál, až tě předjede tak, že ti otrhá průvanem dveře z auta, pochopíš, že to Octávka nebyla :-)
Avatar - fOE
19. 12. 2014 20:46
Re: Neverím
LFA :yes:
Avatar - Barrichello
19. 12. 2014 19:43
Re: Neverím
Hlavně že toho GT se vzrobily kvanta, aby nakonec malosérioví Panoz a Saleen toho nevyrobili celkově víc, než Ford modlu GT >:D

Jinak sem taky zvědav, kdy to opravdu představí a jak to bude vypadat
19. 12. 2014 17:06
Re: Neverím
LFA nebyl supersport? F12 JE TAKY spíš supersport než GT...

Za co???? :-)
19. 12. 2014 16:57
a do pr........
v noci si ho spletu s oktávkou. ;-\