Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT: První statické dojmy (+video)

Jan Mička
Diskuze (31)
Ženevské představení nové generace modelu GT pojal Ford trochu kontroverzně – vystřelil si z Ferrari billboardem s nápisem „LaFord“.

Drobné šťouchnutí do Italů má své historické opodstatnění. Henry Ford měl totiž kdysi o Ferrari zájem, nakonec se však obchod nepodařil a na popud vzniklo ikonické GT40. Skvělé výsledky na závodních tratích napovídají, že si možná měl Enzo Ferrari své rozhodnutí více rozmyslet.

Ať je historie jaká chce, stojí před námi zcela nová generace Fordu GT. Z našeho pohledu si modrý ovál svou expozicí trochu naběhnul, protože vedle novinky první novinářský den prezentoval také starou GT40 a předchozí GT, které je po designové stránce takřka totožné jako exemplář ze šedesátých let minulého století. Nové GT z našeho pohledu na své předchůdce zkrátka moc nenavazuje, i když by možná mělo. Je to ale věcí vkusu.

Stejně jako Focus RS bylo i GT prezentováno na uzavřené točně a nemohli jsme do něj usednout. V reálu působí auto neuvěřitelně dravým, lehkým a cílevědomým dojmem, přičemž karoserie není pouze esteticky zdařilá, ale také funkční – díly jsou vyrobeny z uhlíkového vlákna, stejně jako tuhý monokok, kterému sekundují dva pomocné hliníkové rámy. Ford si navíc nenechá povídat ani do rozložení hmotnosti – sedadla jsou napevno připevněna přímo k šasi a řidič si nastavuje pouze volant a pedály. Novinkou jsou vzhůru otevírané boční dveře – předchozí dvě generace měly dveře klasické a společně s nimi se otevřela i část střechy.

S ohledem na přísné emisní normy zvolil Ford jako pohonnou jednotku dvakrát přeplňovaný vidlicový šestiválec EcoBoost o objemu 3,5 litru a výkonu převyšujícím 600 koní (441 kW). Agregát je umístěn uprostřed a sekundujeme mu pouze sedmistupňová dvouspojková převodovka. Ve srovnání s předchůdcem tedy přicházíme na dvě důležité novinky. Minulé GT totiž mělo osmiválec a manuální šestistupňovou skříň.

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (31)
Avatar - Petrolhead_CZ
4. 3. 2015 19:50
Re: navazuje
A teď mě zajímá, jak si obhájíš tu teorii o mých klapkách na očích když ti řeknu, že se mi předchozí Ford GT líbil? Ten jasně odkazoval na GT40, měl vkusné a vyvážené proporce, nebyl kýčovatý a působil solidně. Ten nový se snaží vyrovnat a hrát si na zajetá esa typu LaFerrari, P1 a další. Vůbec se mu to nedaří, bohužel.

Ty si prostě odmítáš přiznat to, že mě se ten tvůj idol nelíbí, prostě se nedokážeš srovnat s mým subjektivním dojmem. Měnit můj názor nebudu i kdyby ses na hlavu stavěl. Působíš jak malý fanboy, křičící křečovitě za svůj tým, proti kterému nesmí druhá strana říct ani ň. A ještě tu na mě budeš zkoušet to, že se dá design objektivizovat. Dá, pokud obsahuje tradiční a jasně rozpoznatelné linky odkazující na předchozí model nebo na jiná historická auta výrobce. U tohohle výtvoru vidím odkaz na původní GT40 pouze na zalomené kapotě a to je zoufale málo. Zbytek je pouťovka, sice ne tak křiklavá jako v případě NSX, ale tohle pro mě prostě není pěkný počin.
4. 3. 2015 16:48
Re: navazuje
Ja bych tohle auto myl klidne kazdy den, kdybych v TP mel sve jmeno.
4. 3. 2015 16:48
Re: navazuje
To srovnani s 911 neni uplne for, preci jen 911 se vyrabi nepretrzite, zatimco GT je spise takovy ,,special" jedno za par desitek let. Osobne povazuji za skvele rozhodnuti, ze udelali moderni tvar, ktery obsahuje urcite prvky, ve kterych je videt puvodni model. Nemyslim, ze udelat dalsi retro model by bylo dobre rozhodnuti, staci se podivat na tvary ostatnich seupersportu.
4. 3. 2015 16:44
Re: navazuje
Když se tak koukám na ty komplikované tvary, tak mě napadá taková myšlenka, jak se to auto asi tak bude mýt ;-)?
Přispěji taky svou troškou do diskuse - navazuje!
Avatar - iudex
4. 3. 2015 14:42
Re: navazuje
No a práve aj tá Corvette už ide "talianskym smerom", odpútala sa od filozofie muscle caru, ktorému stačí veľký, jednoduchý ale zato ultrasilný motor, s ktorým vie auto jazdiť len priamo, resp. v zákrute len dvermi napred. I keď stále zostáva pri konfigurácii muscle cars, t.j. motor vpredu, veľkoobjemový atmosférický motor. Kdežto GT je koncepciou (motor v strede), technikou (materiály ako karbónový monokok, zavesenie kolies, pruženie, najmodernejší priamovstrekový biturbobenzín) i vizážou plnohodnotný superšport. Skrátka beriem Tvoj subjektívny pocit, objektívne je ale nesprávny. ;-)