Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT: V Le Mans budou startovat čtyři vozy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford hodlá během letošních 24 hodin Le Mans připomenout slavné vítězství vozů GT40 z roku 1966 a na start postaví rovnou čtveřici nových GT.

Ve své civilní podobě se Ford GT představil ve světové premiéře na loňském lednovém autosalonu v Detroitu a následně byl vystaven na březnovém autosalonu v Ženevě.

Závodní Ford GT byl pak představen v červnu v rámci doprovodného programu závodu 24 hodin Le Mans. Následně automobilka několikrát poodhalila jeho vývoj a ohlásila, kolik vozů a do jakých sérií hodlá nasadit.

Ve spolupráci s Chip Ganassi Racing mají v letošní sezóně po závodních tratích kroužit celkem čtyři exempláře Fordu GT. Dva z nich jsou určeny pro TUDOR United SportsCar Championship ve Spojených státech a dva mají ve třídě LMGTE-Pro hájit barvy své značky ve FIA World Endurance Championship.

Výjimkou se má stát letošních 24 hodin Le Mans, kde se mají všechny čtyři vozy sejít. Ford oficiálně oznámil, že vozy z evropské série ponesou startovní čísla 66 a 67, zatímco dvojice automobilů ze zámoří bude mít pak jen pro tento závod startovní čísla 68 a 69.

Čtveřice startovních čísel nových Fordů GT připomíná roky, v nichž Fordy GT40 dosáhly ve slavné čtyřiadvacetihodinovce celkového vítězství.

Nejslavnější a samotnou automobilkou často jako nejvýznamnější je uváděno vítězství z roku 1966, kdy cílem projela trojice zástupců modrého oválu na prvních třech místech a vítěznou byla s ohledem na počet ujetých kol vyhlášena novozélandská dvojice Bruce McLaren a Chris Amon, jejichž Ford GT40 Mk II nesl startovní číslo 2.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)