Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT40 z Rychle a zběsile 5 míří do aukce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Série Rychle a zběsile má na svém kontě řadu více či méně upravených aut a patří mezi ně i jedna replika Fordu GT40, která má být vydražena v aukci společnosti Mecum Auctions.

Fanoušci snímků Rychle a zběsile mají výjimečnou možnost získat jeden z vozů, který byl nejen použit, ale přímo postaven pro natáčení filmu, který nese originální název Fast Five a u nás jej známe jako Rychle a zběsile 5.

Právě pro tento akční film z roku 2011 byla u Race Car Replicas ve Fraseru v Michiganu postavena velmi přesná replika Fordu GT40 Mk.I z roku 1965 s pravostranným řízením a přitažlivou kombinací tmavě modrého laku karoserie s bílými pruhy.

Replika bude pro filmové fanoušky přitažlivá mimo jiné i díky certifikátu, jímž Universal Studio potvrzuje, že se skutečně jedná o automobil použitý při natáčení.

Obdivovatelé Fordu GT40 naopak ocení vedle linií karoserie věrných originálu i techniku ukrytou pod karoserií ze sklolaminátu. Základem vozu je prostorové hliníkové šasi a zadní kola prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky roztáčí osmiválcový small block od Fordu s výkonem 397 kW (540 k), což znamená, že replika není jen bezzubou skořápkou.

Vedle svého vzhledu a pohonné jednotky se tento exemplář nemusí na rozdíl od jiných vozů připravovaných pro natáčení filmů stydět ani za svůj interiér. Ten podobně jako karoserie provedením palubní desky, sedadel a dalších částí, plně odpovídá originálu.

Replika v minulosti již několikrát změnila majitele a v létě roku 2014 byla podrobena kompletní renovaci. Právě jí vděčí za svůj současný velmi dobrý stav a rovněž rozšíření výbavy o klimatizaci. Tu sice původní GT40 postrádají, ale pro případné projížďky je to velmi vítaný ústupek věrnosti originálu.

Fordy GT40 se většinou prodávají za milionové částky v amerických dolarech, ale u této repliky se i přes její minulost očekává výrazně nižší částka, i když samotná aukční síň Mecum Auctions neuvádí cenové rozpětí, v němž se má tento vůz pohybovat. Výsledek se v každém případě dozvíme v květnu, kdy bude vůz dražen v Indianapolis.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)