Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang 1968 s motorem ze Supry má 418 koní (2x video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Některým Američanům není svaté nic. Ani jejich klasika. Dokážou do Mustangu vecpat třeba japonský motor!

Amíci mají svoje hot rods, dragstery, kit cary a všelijaké více či méně zdařilé napodobeniny, mnohdy jsou předmětem soudních sporů s tvůrci originálů. Ne, žalobami se zde tentokrát zabývat nebudeme, Ale hot rods přece vznikly proto, že americká mládež neměla dostatek dostupných sportovních vozů. Letos padesátiletý Ford Mustang byl přece jedním z nich. Mnoho jich podlehlo zubu času a ty, které přežily, nezřídka potřebují vzkřísit.

Člověk, který na serveru Youtube vystupuje pod přezdívkou CMT2JZ se pustil do renovace svého červeného otevřeného ponyho z roku 1968. No, renovace, my Evropané a ctitelé klasiky si pod tímto slovem představíme přece jen trochu něco jiného. Divoký koník byl řádně unavený, takže práce zabraly čtyři roky. Z původního auta toho ale věru moc nezbylo. Nejde o modernější sedačky, nová desetipaprsková litá kola a už vůbec ne o nahrazení zkorodovaných dílů podvozku a karoserie, Plechařinu na staré mustangy seženete v USA skoro na každém rohu. Při znovuoživení klasického vozu však stojí každý před problémem: originál, nebo přestavba dle vlastního gusta?

V tomhle případě zvítězila druhá možnost. Starý agregát šel pryč a v přídi se usadil řadový třílitrový šestiválec Toyota 2JZ-GTE se dvěma turbodmychadly. Ne, vůbec nemáme nic proti Japoncům, potažmo Toyotě a tenhle kus dálněvýchodní konstruktérské školy se přece montoval do Supry čtvrté generace! Ale to spojení je přece jen trochu zvláštní. Prý je to za oceánem nový trend. Auto přišlo i o masku, mohutný chladič je na některých fotkách vystaven na odiv, vždyť srdíčko potřebuje dýchat. Na jiných snímcích je vyobrazeno s novou mřížkou, která se určitě běžně používá.

Dílo bylo dokončeno v červenci 2013. Zvuk motoru s výkonem 308 kW (418 koní) je řádně drsný, sám renovátor, pokud jej tak můžeme vůbec nazvat, souhlasí v diskusi na Youtube, že výfuk určitě vymění za jiný. Už jsme viděli větší zvěrstva, třeba klasický Rolls-Royce 20/25 s motorem V10 z Viperu. 46 let starý Mustang navíc nepochází z žádné speciální série s historickou hodnotou. No, proti gustu... I spousta fanoušků za mořem takový zásah považuje za kacířství. Co vy?

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - 3_diamanty
31. 3. 2014 09:29
Re: toto je zvuk
:-) :yes:
30. 3. 2014 17:46
Re: toto je zvuk
Jo to druhe video je super. :yes: Ale i tohle je radost https://www.youtube.com/watch?v=rcs7GR1Y… https://www.youtube.com/watch?v=pYrplfxe… ;-) Ale aspon to neni zvuk HTP >:-[] >:-[] 8-s >:D
30. 3. 2014 16:40
re:toto je zvuk
jo přesně žadná toyota, žadná supra prostě klasickej mustang >:D
30. 3. 2014 15:59
toto je zvuk
Mustang V8

[odkaz]
[odkaz]