Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford následuje Mini, dává sbohem soutěžnímu MS

Aleš Dragoun
Diskuze (35)
Po odchodu Mini z MS rally přišla další rána: končí i Ford! Ten zde ale bez přestávky působil více než dvě dekády.

Modrý ovál oznámil 15. října večer, že po sezóně 2012 odejde z mistrovství světa v automobilových soutěží. Tovární Fiesty RS WRC tak čeká už jediný podnik: Katalánská Rally. Důvodem je, jak jinak, „obtížná ekonomická situace“.

Roelant de Waard, viceprezident prodeje a marketingu evropského Fordu, řekl: „Ford má velmi dlouhou, hrdou a úspěšnou historii ve WRC, nebylo to tedy lehké rozhodnutí. Nyní jsme ovšem zjistili, že by bylo pro společnost i značku lepší snížit naše závazky k soutěžnímu mistrovství světa a naše zdroje využít v jiných oblastech.“

M-Sport vedený Malcolmem Wilsonem, který až dosud soutěžní vozy stavěl a připravoval, tak bude činit i nadále, podpora z jeho strany nekončí a Fiesty se rozhodně neocitnou ve šrotu. Vždyť současní tovární jezdci Jari-Matti Latvala a Petter Solberg by neměli na čem jezdit. Pokud tedy nepřejdou k jiné značce, jenže jaké? K jedinému továrnímu týmu, který zbyl, Citroënu, kde se uvolní místo po Loebovi? Jeden z nich možná... Volkswagen i Hyundai své vozy teprve vyvíjejí, byť VW už delší dobu.

Zatímco Mini se do světa rally vrátilo po více než čtyřech desetiletích, spojení Fordu a automobilových soutěží znamená skoro tolik jako Porsche a vytrvalostní závody. Tovární tým po zrušení skupiny B pauzíroval krátce, jen ve druhé polovině 80. let. Pak přišla krátká éra Sierry Cosworth 4x4 a sponzoringu Q8 Oils, následovaly úspěšné Escorty RS Cosworth a jejich evoluce WRC, Focusy WRC na základě dvou generací a od roku 2011 po změně předpisů Fiesty RS WRC.

Aleš Dragoun
Diskuze (35)
Avatar - freeman
17. 10. 2012 11:34
Re: Realita
Po pretekoch by mohli vždy celé auto hodiť do šrotu. A isť kúpiť do showroomu nové. Ver tomu bola by to bomba. Aj po stránke marketingu. A aj fanúšik by bol spokojný a plne stotožnený s značkou.
Avatar - Nerez
17. 10. 2012 10:54
Latvala
Tak je to oficiální. J. M. Latvala odchází po sezoně 2012 k VW. Ford dostal další ránu :'-(
Avatar - Nerez
17. 10. 2012 10:53
Re: Realita
Takovou zátěž by žádná seriovka nevydržela. Co píšeš je nereálné
Avatar - Nerez
17. 10. 2012 10:52
Re: Citroen
Dyť sem to sem už psal. Citroen má v plánu přejít na okruhy a v rallye skončit. Rok nebo dva a bude taky pryč...
17. 10. 2012 10:33
Re: Končíme a zavírame...
V dnešní dieslové době, je to velmi mocná marketingová zbraň. ;-)