Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Nightonomy: Autonomní jízda v noci není problém (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford v rámci vývoje automobilů s autonomním řízením testuje schopnosti svých systémů i v naprosté tmě.

Ford mírně poodhalil svůj současný vývoj automobilů s autonomním řízením a nabízí pohled na nedávné testy, při nichž byly v Arizoně zkoušeny schopnosti prototypu Fusion Hybrid při jízdě v noci, v naprosté tmě a bez rozsvícených světlometů.

Testy prokázaly, že i když je pro autonomní řízení vozu ideální mít k dispozici výstupy ze všech tří automobilkou Ford použitých druhů systémů v podobě radarů, kamer a skenovacích infračervených světelných senzorů LiDAR (Light Detection and Ranging), tak i poslední jmenované mohou nezávisle na ostatních zvládnout bezpečnou jízdu.

LiDAR využívá světlo stejným způsobem jako netopýři nebo delfín zvukové vlny a může odrazit infračervené paprsky prakticky od všeho ve vzdálenosti do 61 metrů a v reálném čase generovat tříprostorovou mapu okolního prostředí. Tato mapa je pak využita k řízení vozidla.

Pro navigaci ve tmě jsou v autonomních vozidlech značky Ford použity 3D mapy s vysokým rozlišením a kompletními informacemi o cestě od dopravního značení, topografie až po okolí silnice se značkami, budovami a stromy. Systém využívá impulsy senzorů LiDAR pro určení polohy vozu v reálném čase a doplňující údaje z radarů pak slouží k ověření a potvrzení těchto informací.

Při nočním testování v poušti použili členové vývojového týmu sportovní brýle pro noční vidění, s nimiž sledovali jízdu z interiéru i z vnějšku vozidla. Tyto brýle jim pak umožnily mimo jiné sledovat i práci senzorů LiDAR v podobě mřížky infračervených paprsků promítané v okolí projíždějícího vozu. Senzory při těchto testech skenovaly silnici 2,8-milionu krát za sekundu.

Úspěšné testy v černočerné tmě v arizonském testovacím areálu prokázaly, že systém autonomního řízení zvládne vůz ovládat stejně dobře v noci jako za denního světla. Podle materiálů automobilky Ford mají být tyto testy dalším krokem na cestě k plně funkčním autonomním vozům vhodným pro použití v běžném provozu po celém světě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)