Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Nuance společně pokračují ve vývoji rozpoznávání hlasu

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ford of Europe odhalil své plány ohledně vývoje nových systémů rozpoznávání hlasu pro automobily.

Je stále co zlepšovat, hlas se ani teď nepřenáší jako lidský, ale je upravován, aby ho zařízení rozpoznalo. Nová integrovaná verze by měla být intuitivnější a schopna rozumět přirozené řeči. Řidič také nebude používat dané povely, ale budou stačit určitá klíčová slova.

Modrý ovál spolu se zmíněnou firmou pracoval už na aktuálním komunikačním systému Sync, který má také funkci automatického tísňového volání. Za tu si na konci letošního ledna odnesl první evropské ocenění, které získal na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně. Hlasové ovládání je již dnes bezpečnější, protože se řidič může soustředit na jízdu a nemusí být zaneprázdněn mačkáním knoflíků či otáčením ovladačů.

V Evropě se přitom Sync zatím nenabízí, ale ještě letos v létě se objeví v mini MPV B-Max, na konci roku 2012 pak také ve Focusu, C-Maxu, Fiestě a užitkovém Transitu. Bude podporovat britskou angličtinu, francouzštinu, španělštinu, portugalštinu, němčinu, italštinu, turečtinu, holandštinu a ruštinu. My Češi máme zatím smůlu. Jeho součástí budou jednoduché povely jako ?„volej (jméno kontaktu)“ nebo „zahraj interpreta (jméno)“. V konkrétní řeči bude komunikovat i operátor tísňové linky. Sync jej zavolá podle konkrétních GPS souřadnic, na kterých se havarované či rozbité vozidlo momentálně nachází.

Nová verze Sync bude v budoucnu kompatibilní celkem s devatenácti jazyky. V roce 2015 by tento systém mělo využívat již 15 milionů zákazníků po celém světě včetně 3,5 milionu Evropanů. Zatím se funkce nachází ve 4 milionech fordů, které jezdí po Spojených státech.

Mimochodem, Nuance kromě spolupráce s velkým automobilovým koncernem nabízí i vlastní aplikace hlasového ovládání pro mobilní telefony, tablety, počítače a televize.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)