Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete být jako Ken Block? Ford vám nabídne speciální ruční brzdu!

David Bureš
Diskuze (8)
Milujete videa Kena Blocka a chtěli byste jezdit jako on? Ford má řešení, nově nabídne unikátní elektronickou ruční brzdu.

Ford nadále dokazuje, že chce, aby se řidiči za volantem jeho vozů bavili. Pro Focus RS tak nabídl speciální driftovací mód, díky němuž bude jezdit bokem naprosto každý. Nyní jde americká automobilka ještě dál a pro Focus RS nabídne speciální ruční brzdu, díky níž zvládnete v sériovém autě podobné triky jako umí driftovací nebo rallyeové speciály. Přivítejte Ford Performance Drift Stick.

O co se vlastně jedná? Jde o ruční brzdu ovládanou pomocí hliníkové páky umístěné mezi řidičovým sedadlem a řadicí pákou manuální převodovky. Funguje ve spolupráci s pohonem všech kol a protiblokovacím systémem, když otevírá spojky pro pohon zadní nápravy. Při zatažení páky systém vyvinutím hydraulického tlaku zablokuje zadní kola, aby rozhodil auto do smyku, aniž by hrozilo zničení systému pohonu všech kol.

Díky tomu se má řidič za volantem cítit podobně jako jezdci rallye, kteří podobné systémy také mají k dispozici. V rallye vozech ale pracuje hydraulická ruční brzda, jejíž aplikace do sériového auta by byla příliš složitá. Proto se sáhlo po elektronické brzdě, jejíž použití je mnohem jednodušší. Vedle instalace samotné páky stačí jen nainstalovat speciální software pomocí diagnostiky. Není potřeba žádných úprav třmenů jako u hydraulické brzdy. Řidič navíc pro její ovládání nemusí vyvíjet takovou sílu.

Představená elektronická ruční brzda je podle Fordu první svého druhu na světě. Stojí za ní stejný tým, který vyvíjel driftovací režim pro Focus RS. Tomu navíc pomáhal ten nejpovolanější konzultant, Ken Block, který ve svých speciálech má s takovými systémy bohaté zkušenosti.

Zprávu o příchodu elektronické ruční brzdy nicméně musíme zakončit smutnou zprávou. V tuto chvíli je Ford Performance Drift Stick určen výhradně pro severoamerický trh, kde bude od 1. prosince nabízen za 999 amerických dolarů (tedy bezmála 22.000 korun). V dobách eBaye a dalších podobných služeb ale jistě nebude až tak velký problém dovézt tuto „hračku“ i do Evropy. Jen v takovém případě nedostanete profesionální kalibraci a zachování tovární záruky jako američtí zákazníci, kterým tuto „ručku“ dodají distribuční centra Ford Performance Parts.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - wakantanka
3. 11. 2017 14:08
Re: Není nad poctivou mechaniku s bowdeny!
už ju máš v svojom aute? :-)
Avatar - JDM
3. 11. 2017 04:57
Re: Do svého auta jsem si h. ručku instaloval a tak se ujist
Tak většinou se tyhle ručky dávají na závoďáky kde se nepočítá s ABS, ap dělá valecek pro okruhy s abs ale taky stojí to co stojí :-)
Avatar - KANKUNEN
2. 11. 2017 15:42
Re: Do svého auta jsem si h. ručku instaloval a tak se ujist
proracing
2. 11. 2017 15:40
Dobrý nápad.
Tak autě které má tolik elektroniky by jiný způsob byl spíš cesta zpět. Tak i WRC dnes mají elektronické systémy na podobne bazi. Víz třeba sekvencni řazení které přesně upravuje RD.

Podobně systémy 4x4 v rallycrossu a GPS zakázání pomocníci >:D
2. 11. 2017 15:34
Re: Do svého auta jsem si h. ručku instaloval a tak se ujist
Jo to by me zajímalo co to bude >:D