Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford popřel jednání o prodeji Volva

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Druhá největší americká automobilka Ford Motor Company dementovala zprávy švédských médií o možném prodeji automobilky Volvo. Podle analytiků by však Ford v případě dobré nabídky o prodeji Volva zřejmě uvažoval, protože stále potřebuje hotovost.

Včera jsme vás informovali o tom, že Ford možná prodá švédské Volvo, a už dnes americká automobilka v oficiálním stanovisku tuto informaci vyvrátila. Ford uvedl, že s nikým nevede jednání o prodeji své dceřiné automobilky Volvo Car Corporation, tedy ani s BMW.

Analytici se sice domnívají, že se Ford Volva nemusí akutně zbavovat, avšak v případě dobré nabídky podle nich prodej nelze vyloučit. Ford dokázal ke konci loňského roku získat hotovost ve výši 23,5 miliard dolarů (zejména zástavou aktiv), avšak to je podle analytiků stále málo a Ford bude muset nadále shánět peníze.

Podobnou cestou se vydal i konkurenční koncern General Motors, který dal minulý týden do zástavy 49 % své dřívější finanční divize (mimochodem, majoritních 51 % koupil Cerberus, který nedávno ovládl automobilku Chrysler) a získal tak revolvingový úvěr ve výši 4,1 miliardy dolarů. V případě koncernu General Motors jde zřejmě o obranu před klesajícím americkým automobilovým trhem a případným výpadkem výroby. Koncern se totiž obává letních jednání o smlouvách s odbory UAW a případných stávek. Podobné obavy má i Ford.

Podle analytiků by mohl Ford v případě prodeje za Volvo utržit kolem 8 miliard dolarů. Hodnota zbývajících dvou automobilek (Jaguar a Land Rover) ze skupiny Premium Automotive Group se odhaduje na 1,3 až 1,5 miliardy dolarů.

Dan Vořechovský
Diskuze (6)