Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Sierra Cosworth RS500: Skoro nejetý kousek vydražen za raketu

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Zatímco běžné fordy sierra se dnes prodávají za cenu jednoho průměrného platu, v lepším stavu dvou, ostrá sportovní verze cosworth vyjde tak na desetinásobek. A co teprve evoluční RS500, která se nedávno vydražila za šílenou částku.

První sierra cosworth se objevila v roce 1985 coby homologační speciál pro závody cestovních automobilů, jehož bylo nutné vyrobit alespoň 5000 kusů. Okřídlený zjev s třídveřovou karoserií a přeplňovaným dvoulitrem o výkonu 150 kW dnes platí za těžkou klasiku. Ceny na německém trhu startují na částce 385.000 korun za vůz blízký originálu a s najetými 100.000 km. Nejdražším kouskem je právě verze RS500 prodávaná v Norsku s najetými 70.000 km, kterou si její majitel cení na 2.737.713 korun.

Bohatší nabídka těchto vozů je však ve Velké Británii, kde měly a mají sierry cosworth již tradičně největší členskou základnu. V tomto případě se však jedná o evoluční model, který vyjel v roce 1987 poté, co Ford splnil kvótu a vyrobil výše zmíněný počet kusů původního vydání. Verze RS500 se ale vyrobilo pouhých 500 kusů, jak ostatně označení napovídá.

RS500 je současně ta, kterou si nadšenci pamatují coby velmi úspěšný vůz v závodech cestovních vozů. Jistě si někteří vzpomenete na černé auto s červeným nápisem „Texaco“ Švýcara Ruediho Eggenbergera, prohánějící se na Masarykově okruhu v Brně ve druhé polovině 80. let.

Ale zpět ke konkrétní vydraženému exempláři. Oděn do bílé barvy, kterou neslo údajně pouhých 56 aut série RS500 a s najetými 6000 mílemi (9600 km) na počitadle ujeté vzdálenosti, se exemplář ukázal letos na podzim na výstavě klasických automobilů v Birminghamu. Netrvalo dlouho a vydražil se za částku 115.000 liber Šterlinků, tedy přibližně 3.450.000 korun, a sice ve známé aukční síti Silverstone. Částka je to vpravdě šílená, v tomto případě odrážející nejen zcela původní mimořádně zachovalý stav, ale také velmi nízký proběh kilometrů.

Přesto, čistě hypoteticky vzato, se může fakt, že někdo zaplatí téměř 3,5 milionu korun za 30 let staré auto zdát skoro absurdní. Již dlouho mnozí nadšenci a současně majitelé youngtimerů tady v tuzemsku tvrdí, že trh s těmito vozy je vpravdě pokřivený. A tahle sierra cosworth, jakkoliv úžasná, jejich slova jen potvrzuje.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Avatar - Dinar
20. 10. 2017 16:09
Re: Zdá se vám to šílené, jak píšete?
Hm, tak používej tu sierru dalších 15 let denně jako to nové za 3,5 mio o kterém píšeš, že se za tu dobu rozpadne na prach... jak to skončí? Pokud by sirka vydržela nájezd 200 tis, což je při jejím věku, jakkoliv je nejetá, prakticky vyloučeno, neprodal bys ji ne po deseti ale ani po pěti letech za víc než za kapesné. Tvůj příměr je k ničemu, to auto má smysl jako artefakt, srovnávat jeho pořízení s koupí auta k běžnému používání je absurdní...