Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Territory: Nové SUV v teritoriu protinožců

David Bureš
Diskuze (4)
Exoticky působící SUV od australského Fordu pokračuje v trendu kinetického designu.

Ford Australia představil druhou generaci SUV Territory, která je primárně určena pro australský a novozélandský trh, kde se začne prodávat letos v dubnu. Tak jako předchozí model je i nové Territory postaveno na základech sedanu Falcon.

Autorem designu auta je tým Chrise Svenssona, který je šéfdesignérem Fordu pro Afriku a Oceánii. Při tvorbě křivek byl použit současný designový směr Fordu, takzvaný kinetický design. V autech určených výhradně pro Austrálii tak tento styl slaví premiéru.

Nové Territory dostalo oproti předchůdci oblejší hrany. Příď s mohutnou mřížkou chladiče v mnohém připomíná jiné SUV od Fordu – model Kuga. Znak Fordu je součástí užší mřížky, která navazuje na hlavní světlomety. Novinkou jsou diody pro denní svícení, které nahradily mlhovky u minulé generace. Ty jsou totiž součástí hlavních svítilen.

Bok automobilu s výrazným C-sloupkem se nejvíce přibližuje předchozí generaci. Spodní lišta dveří má podle designérů přispět k dynamickému vzhledu. Podle malého chladícího otvoru za předními koly bude možné rozeznat jednotlivé výbavy – u vrcholné Titanium totiž bude tato mřížka chromovaná. Vyšší verze rovněž dostanou 18palcová kola, ale i ta základní bude mít 17palcová.

Zadní otevíratelné sklo plynule přechází přes D-sloupek do boku auta. Zadní svítilny naopak mírně připomínají nový Ford Explorer. Spodní lišta odkazuje na podobné řešení z přídě auta.

Přístrojová pochází z modelu Falcon, a tak nejvíce zaujme na vrchu umístěná 8palcová dotyková obrazovka pro verzi Titanium, která je v Austrálii vyráběném Fordu použita vůbec poprvé. Zbývající verze dostanou 5,8palcový displej.

Automobil bude nabízen v základní bílé a osmi metalických lacích. Na výběr bude též pětimístná a sedmimístná varianta.

Ford zatím nezveřejnil, jaký motor bude nové Territory pohánět. Předchozí generace nicméně používala čtyřlitrový řadový šestiválec, a tak je pravděpodobné, že bude použita jeho modernizovaná verze. Vedle toho bude nově nabízen i turbodiesel.

Vůz bude v základu vybaven pohonem zadních kol, pohon všech kol bude za příplatek.

První generace Fordu Territory byla na trhu od roku 2004, vedle Austrálie a Nového Zélandu se rovněž prodávala v Jižní Africe a Thajsku.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Barrichello
9. 2. 2011 15:27
Re: Territory
Si Kup Explorer ze států, když chceš něco většího popř. Expedition.
Dovoze ti každej dovozce aut z usa/can vč. tovární záruky.
>:-[]
Avatar - ryman
9. 2. 2011 13:19
Mimikry
aneb nepřipomíná vám maska designový styl někoho jiného? ;-) >:-[]
9. 2. 2011 11:39
škoda
Přijde mi docela škoda, že Ford tohle SUV nenabídne taky v Evropě. Kuga je hodně malá, ale tohle by mohlo docela dobře konkurovat třeba Hyundai Santa Fe a dalším středním SUV, kde dnes Ford nemá co nabídnout...