Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit Custom ECOnetic se spotřebou 6,0 l na 100 km

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford představuje provedení Econetic krátce po uvedení nové modelové řady Transit Custom na evropské trhy.

Ford Transit Custom se jako zcela nová modelové řada, která se vklínila mezi Transit Connect a Transit, poprvé představil na jaře letošního roku a navázal na sesterský model Tourneo Custom. Novinka v nabídce značky Ford vstoupila na evropské trhy začátkem podzimu v téměř stejnou dobu byla na IAA v Hannoveru oceněna titulem International Van of the Year 2013.

Nyní Ford představuje novou variantu zaměřenou na co nejhospodárnější provoz označenou již tradičně jako ECOnetic. K jejímu pohonu slouží základní provedení turbodieselu 2,2 Duratorq TDCi s výkonem 74 kW (100 k) při 3500 min-1 a točivým momentem 310 Nm při 1300 min-1 ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou.

Stejně jako u ostatních provedení Transitu Custom je i u ECOneticu standardem systém start-stop. Kromě něj má přispět k hospodárnějšímu provozu i využití pneumatik s nižším valivým odporem, aerodynamické kryty kol a delší stály převod v rozvodovce, jehož použití má snižovat spotřebu paliva o šest procent.

Kromě těchto prvků známých i z jiných podobně laděných modelů je Transit Custom ECOnetic vybaven i systémem označovaným u Fordu jako Acceleration Control. Ten u plně naloženého vozidla omezuje dávky vstřikované nafty a reguluje tak akceleraci vozidla.

Tento systém má v závislosti na jízdních podmínkách přispět ke snížení spotřeby paliva o čtyři až patnáct procent a zároveň se také podílet na menším opotřebení brzd, pneumatik a dalších komponentů.

Standardem je omezovač rychlosti nastavený na 110 km/h a na přání bude k dispozici omezovač rychlosti napevno nastavený na rychlosti 90 km/h, 100 km/h a 112 km/h v závislosti na požadavcích a potřebách zákazníka.

Fordem udávaná kombinovaná spotřeba paliva činí u Transitu Custom v provedení ECOnetic 6,0 litru nafty na 100 km, což odpovídá emisím CO2 na úrovni 159 g/km.

Ford Transit Custom ECOnetic bude k dispozici v obou karosářských verzích, což znamená, že jej bude možné objednávat s karoserií dlouhou 4.972 mm nebo 5.339 mm. Zájemci o tento model budou moci vybírat ze tří celkových hmotnosti. Objednávky na Transit Custom ECOnetic přijímají prodejci již nyní, ale první vozy budou zákazníkům dodány na začátku roku 2013.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)