Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víkendový rekord: Podívejte se na nejrychlejší kolo v historii monackého okruhu

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Daniel Ricciardo se o víkendu zapsal do historických tabulek, když k absolvování monackého okruhu v monopostu Formule 1 potřeboval méně než 71 sekund.

V kalendáři šampionátu Formule 1 byste nenašli okruh, na kterém schopnosti závodního pilota vyniknou více. Trať v Monaku je jednoznačně tou nejnáročnější z celé soutěže, právě díky tomu je podnik tady tak výjimečný a úspěchy získané zde o to cennější.

Parádní závodní víkend prožil Daniel Ricciardo, pilot stáje Red Bull Racing. Rakouskému týmu se dařilo po celý víkend, vévodil volným tréninkům a slušně nakročeno měl i k první řadě v kvalifikaci. Ricciardův stájový kolega Max Verstappen ovšem ve třetím volném tréninku havaroval a mechanici nestihli jeho auto pro kvalifikaci připravit. Mladý Nizozemec tak do závodu startoval poslední.

Jediným želízkem v ohni zůstal pro Red Bull právě Ricciardo, jenž se role zhostil na jedničku. Při pokusu o co nejrychlejší kolo totiž zaznamenal historický rekord, když hodnotu okruhu stlačil na 1:10.810 s. Nikdy nikdo na této trati ještě nebyl rychlejší a Australan zcela právem startoval z prvního místa. Mimochodem šlo o jeho druhou pole position, tu první vybojoval také v Monaku.

Cesta za vítězstvím to nebyla vůbec jednoduchá, jelikož Ricciardo v průběhu závodu hlásil týmu ztrátu výkonu, čehož využil druhý Sebastian Vettel a dotáhl se hned za Australana. Předjet svého soka ovšem nedokázal a Ricciardo si tak dojel pro cenné vítězství a v šampionátu jezdců se vyšvihl na třetí místo. Kolega Max Verstappen dokončil stíhací jízdu na slušném devátém místě.

Za parádními časy letošních monopostů nestojí jen další aerodynamické změny, ale i nasazení zcela nové směsi pneumatik. Takzvané hypersofty jsou nejrychlejším obutím, které lze na současné formule nasadit.

V kontextu s rekordem v Monaku samozřejmě musíme zmínit i slavného brazilského závodníka Ayrtona Sennu, jenž byl pro své úchvatné výkony označován za krále monacké trati. Níže si tak prostřednictvím videí můžete připomenout nejen letošní rekord, ale i Sennovu famózní jízdu z roku 1990.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Stanislav Kolman
Diskuze (0)