Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formule 1: Räikkönen se vrací k Ferrari, Lotus si myslí svoje

Aleš Dragoun
Diskuze (29)
Největší přestupová bomba pro nadcházející sezónu mistrovství světa F1 je venku: finský Iceman se vrací do Maranella!

Kimi ještě evidentně nepatří do starého železa, což dokazuje i s Lotusem. Pravda, poslední dobou se mu úplně nedaří, ale loni skončil v šampionátu bronzový a za necelé dvě sezony dokázal urvat dvě vítězství. Chce rozhodně víc, klidně i druhý titul. Asi proto se vrátil do italského týmu, nejen kvůli penězům. Pochopitelně se rojí spousta spekulací, protože jeho týmovým kolegou bude příští rok Fernando Alonso...

Alonso je sice nesporným tahounem Scuderie, ale příchodem Kimiho se asi leccos změní. Jen aby to neskončilo otevřenou válkou obou pilotů. Vzpomeňme si, jaké trable měl Fernando při angažmá u McLarenu v roce 2007 s nováčkem Lewisem Hamiltonem. Dva kohouti se prali a titul jim, byť s notnou dávkou štěstí vyfoukl právě Räikkönen, tehdy na Ferrari. Felipe Massa od vzpínajícího se koníka odchází. Kam, to se zatím neví, podle posledních zpráv nahradí Kimiho za volantem černozlatého Lotusu Němec Nico Hülkenberg a chráněnec Renaultu Romain Grosjean zůstane.

No, doufejme, že oba piloti italské stáje nebudou bojovat hlavně mezi sebou, ale na trati se soupeři. Na jezdecký titul čeká Ferrari od zmíněného roku 2007, konstruktérský jim patřil ve stejné sezóně i ještě o rok později, ale i to už je dost dlouho. U všech tří triumfů stál Räikkönen, Alonso s Ferrari vyhrál zatím 11 velkých cen, na konci sezóny ale nikdy nebyl lepší než druhý.

Ti, komu současná dominance Sebastiana Vettela moc nevoní, se určitě těší, až mu silné duo od Ferrari vypráší kožich. Ale neudělá jeden druhému nosiče vody, když půjde o titul? A jak to dopadne, když se Räikkönenovi jeho závodní inženýr, či kdokoli jiný z týmu do rádia bude snažit radit, co má dělat?

Kimi je samozřejmě neskonale šťastný, že se k Ferrari vrátil. V oficiálním vyjádření je cítit jeho neobvyklé nadšení, byť ho proslavil pravý opak. Vyrojily se mu prý vzpomínky na titul a nemůže se dočkat volantu nového auta, ani spolupráce s Fernandem, kterého prý považuje za skvělého pilota. V tom má určitě pravdu, koneckonců on sám není také žádné béčko. Jenže, nezapomínejme na to, že když se začalo v roce 2009 šuškat o jednání Maranella s Fernandem, Kimi se naštval, vypověděl platný kontrakt rok před koncem a světu oznámil, že jde jezdit rally. Soutěže ho po dvou letech přestaly bavit, tak se vrátil k Lotusu.

A co na jeho angažmá u rudých řekl jeho současný chlebodárce? No, nadšení tam určitě nepanuje. Na oficiálním twitterovém účtu stáje byla zveřejněna fotografie souložících králíků s komentářem, že Kimiho odchod zkrátka a dobře trochu bolí…

ferrari lotus ferrari lotus

Aleš Dragoun
Diskuze (29)
13. 9. 2013 17:47
Re: Kimi
Jenze situace bude uplne jina:

Kimi, zpomal, Fernando je moc vzadu
Ja vim co delam

Kimi je podle me jezdecky nejlepsi jezdec F1. Koneckoncu, kdyz si vsichni stezovali na pneu, Kimi rekl at se ostatni nauci poradne jezdit, ze pneu jsou OK. Je znamy svym preciznim stylem a potvrzuje to v Lotusu, se kterym by nikdo jiny o stupne vitezu vubec nebyl schopny jezdit.
13. 9. 2013 17:44
Re: drzim palce kimi
Vtipalku. Kimi by nesel do tymu kde bude delat nosice vody. To on by se na to radeji vykaslal nez takhle...
13. 9. 2013 14:54
Re: Šampioni
jedna vec je ze ako si budu brat body jazdci Ferrari...ale dolezitejsie bude,ak Ricciardo nebude rychlostne stacit na najlepsich...dopadne Vettel ako dnes Alonso,ked Massa ledva boduje,nie to ešte ze by bol pred konkurenciou! V tomto je otaznik omnoho vacsi a prave redbull sa moze obavat...ako aj pomoc pri vývoji auta,spatna vazba od novacika vs spatna vazba na urovni jazdca typu Raikonnen - Webber etc.
Vyvoj nie je len posadit jazdca do simulatora,nech jazdi ako stroj.
13. 9. 2013 14:08
Re: Šampioni
Ako? V sucasnosti Massa by pustil pred seba Alonsa,aj keby mal sancu na titul...s Kimim to bude mozne az ked nebude ani teoreticka sanca...nie to ešte jazdit tak celu sezonu
Avatar - Starfighter
13. 9. 2013 12:08
2014
Moc se na příští sezónu těším. Technické změny, Ferrari v nejsilnější sestavě, obhajoba Vettela a Mercedes v boji o titul.
K tomu se vrací dva klasické okruhy Red Bull Ring (A1) a mexický Autódromo Hermanos Rodríguez :yes:
Naopak vypadává nudný tilkedrom v Indii a podle všeho i v Koreii - žádná škoda :yes:
Co víc si v F1 přát?