Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americká armáda si pořídila elektrický Hummer, zatím jen na testy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Původní Humvee se zrodil z armádního speciálu, nyní si ale armáda pořizuje původně čistě civilní GMC Hummer a bude pro něj hledat možná využití.

Fanoušci offroadů a armádních vozidel nejspíš vědí, že civilní Hummer H1 vznikl z armádního speciálu High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, označovaného zkratkou HMMWV, která následně dala vzniknout populárnímu označení Humvee. Od první generace ikonického stroje se však mnohé změnilo.

V současnosti se Humvee vyrábí jako Hummer EV pod značkou GMC, spadající do skupiny General Motors, a jde o čistě elektrický off-road, který má především demonstrovat možnosti nové techniky. Navzdory svému civilnímu zaměření však o jeden kus projevila zájem i americká armáda, která ho chce podrobit vlastním zkouškám.

Stojí totiž za zmínku, že rostoucí tlak na bezemisní pohony nedopadá jen na běžné zákazníky, ale také na různé státní instituce. V zámoří tak některé úřady pomalu zvažují přechod na elektrifikovaná, nebo dokonce čistě elektrická vozidla. Svou budoucnost by pak mohly mít dokonce i v armádě.

Video se připravuje ...

Podle informace Detroit Free Press si tak zástupci americké armády nedávno objednali jeden čistě elektrický vůz od společnosti Canoo, a také jeden čistě elektrický GMC Hummer EV od společnosti GM Defense, která je dceřinou společností GM, zaměřenou na armádní kontrakty.

Zatím není zřejmé, co vlastně testované stroje čeká, počítá se však se zkouškami jejich uplatnění zřejmě i pro vládní flotily. Ostatně v dokumentu, který citují kolegové z Carscoops, se uvádí: „Účelem tohoto požadavku je pořídit nové lehké až těžké bateriové elektrické vozidlo (BEV) nebo sériově hybridní elektrické kolové vozidlo pro vládní analýzu a demonstraci.

Samotná armáda pak prý podle dokumentu dlouhodobě hledá možnosti, jak omezit svou závislost na fosilních palivech – a to jak v operačním prostředí, tak v zázemí. Vedle role dopravního prostředku by přitom elektrické vozy mohly suplovat i roli generátorů.

V dokumentu se uvádí následující: „je třeba začlenit škálovatelnou a přizpůsobivou schopnost, která sníží závislost na fosilních palivech jak v operačním, tak v posádkovém prostředí armády. Vozidlo bude také demonstrovat schopnost efektivně vyrábět, skladovat a distribuovat energii vojákům.

„Díky pokročilým technologiím společnosti GM tato demonstrace ukáže našim zákazníkům z řad americké armády, co dokáže plně elektrický supertruck a jak lze základní technologii využít pro budoucí potřeby obrany, ať už v zařízeních nebo taktickém prostředí,“ uvedl Steve duMont, prezident GM Defense.

Společnosti GM Defense, založené v roce 2017, už se přitom za posledních pár let podařilo vyhrát hned několik kontraktů pro americkou armádu. Výběr vozu Hummer EV pro armádní zkoušky tak vyvolává velká očekávání.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme